Main Area

American Pale Ale/Easy A - TESZT

HORIZONT Brewing
Sörfajta APA
Szín Aranysárga
ABV 4,5
IBU 30
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Citra komlóval készült APA.

Bemutatás a sörfőző szavaival: "Belépő a kézműves sörök világába: szuperkönnyű, jól iható, kiemelkedően illatos, citrusos pale ale, a mindennapok kraft söre."

Teszt

Mivel jellemzően az új, extrém és határokat feszegető premier sörök kergetése is elég „megterhelő” feladat, viszonylag ritkán tudok visszatérni egy-egy főzde kezdő, alap kínálatához. Pedig van egy szépsége annak, hogy földrengető újdonságok és szételemzésre váró ízvilágok nélkül csak bontasz egy jó sört és leülsz beszélgetni egy jó társaságban. Valami ilyesmi lehetett a cél az American Pale Ale megalkotásánál is.

A szóban forgó APA már nevével is jelzi, hogy itt bizony egy alapsörről beszélünk, hiszen ez maga a stílus megnevezése. Komlónak is Citrát kapott, amit már a nagyüzemi világban mozgók is ismerhetnek, ráadásul a pohár is hozza azt a látványt, amit csukott szemmel elképzelnénk a sör szó hallatára: aranysárga nedű tartós habkoronával. Illata úgyszintén mutatja az APA visszafogott komlósságát, hisz itt nem a sörfűszer, hanem a maláta karamelles-mézes jellege dominál. A kortyban már jobban érezhető a komló, de az egyensúly nem bomlik meg, hiszen a maláta édessége épp úgy végigkíséri az íz hosszú lefutását. Ízére ehhez mérten a virágos-mézes-égetett cukros jelleg ugyanúgy jellemző, mint a komló enyhe gyógynövényessége és citrusossága.

Egy teljesen alapsörről beszélünk tehát, de ebből a kategóriából egy jól összerakott példányról. Veteránoknak inkább ivósör kategóriában tudom ajánlani, de az eddig csak nagyüzemit ivók számára ez egy jó ugródeszka lehet: épp annyira új és összetett, hogy azt könnyű legyen befogadni.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel