Main Area

Hungarian Terroir: Tokaj - Spontan Hárslevelű 2018 - TESZT

MONYO Brewing
Sörfajta Wild ale
Szín Borostyán
ABV 5,4
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,375 l

Teszt

Aki már olvasta bármelyik boros sör tesztemet, annak nem okozhat meglepetést, hogy nagyon bejönnek a szőlészetet és az árpalé erjesztését házasító projektek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy nekem a tavalyi év egyik söre épp a MONYO Spontan Syrah-ja lett gyönyörű, telt, bor és savanyú sör közt egyensúlyozó ízével. Ilyen előélettel nem csoda hát, hogy a főzde Terroir sorozatának 3. darabját is tűkön ülve vártam. Ez pedig kisvártatva meg is érkezett, méghozzá a tokaji Gizella Pince hárslevelűjének törkölyágyáról. Még egy spontán erjedésű sörről beszélünk tehát, amihez a mikroorganizmusokat épp a szőlő biztosította, viszont a sör most nem kapott hordóérlelést (ami egy friss fehérbornál mondjuk szintén könnyen megtörténhet). Ezzel a tudattal, na meg az előtörténet miatt hatalmas lelkesedéssel estem hát neki a dugónak a palack tetején.

A dugó pukkant egy szolidat, én pedig borospohárba tölthettem a baracklé színű, apró szemű, pezsgőhöz hasonló habbal megáldott nedűt. A habzó bor vonalat még az illat sem törte meg, hiszen a pohárból illatos, enyhén mustra hajazó szőlő köszönt vissza. Kortyolva pedig folytatódott a must-párhuzam: a sör csak enyhén savanykás, érződik rajta a hárslevelű friss gyümölcsössége, de mégsem egy masszív sört kapunk. Bár az íz kitart a szájban és a szőlő fajtajellemzői is szépen mutatkoznak, ezek mégsem annyira hangsúlyosak, mint a villányi elődnél, az ottani domináns sav-domináns szőlő páros helyett most mindkettőnek a könnyen fogyasztható változatát kapjuk. A Spontan Hárslevelű inkább egy átmenetet képez az oxidatív (hordóérlelt) és a reduktív (friss, könnyű) borok között, az egész ital megmarad ivósnak, amit egyébként valószínűleg a hordó távol maradása hozza magával.

Őszintén szólva eléggé megosztja az érzelmeimet ez a sör. Egyrészt a Terroir sorozathoz híven az íz még mindig jól eltalált és hozza a hozzá adott szőlő jellegzetes világát, másrészt viszont ezt annyira diszkréten teszi, hogy nálam a brutáljó Villányi tesó árnyékában marad. Persze aki végigpróbálná a szériát, esetleg épp az ivósabb, könnyebb fehérborok irányába hajlik, annak jó választás lehet a Spontan Hárslevelű.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel