Main Area

Irish Breakfast - TESZT

Hopfanatic Brewery
Sörfajta Stout
Szín Vöröses fekete
ABV 4,5
IBU 32
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Premier

Teszt

Az utóbbi hetekben, hónapokban mintha befészkelte volna magát az itthoni sörpiacra egy kisebb fajta mozgalom, ami a könnyűsúlyú, ivósabb fekete söröket hozza el az embereknek a tél és a tavasz ütközőpontjára. Az ilyen jellegű sörök között az egyik jellegzetes stílus pedig a száraz ír stout, az, amivel mostani tesztünk alanyát kifőző Hopfanatic is próbálkozott. Lássuk, mi kerekedett ki belőle! 

Az ír vendég hozza a szokásos formalitásokat, vagyis az éjfekete színt, a kis habot és a füstös kávé és kakaó illatot. Kortyolva pedig kitűnik, mennyire igaz a dry megjelölés a stílus nevében: a sör csont száraz. Emellé viszont nem csak a végén kiérezhető hideg kávé íze társul, a korty elejét végig egy markáns, jó fajta holland kakaópor íze uralja. Ez a két komponens pedig annyira szépen megtölti a stílushűen vékony testet, hogy öröm kóstolni. Ehhez az élményhez járul hozzá pár olyan apróság is, mint a torokmélyi keserűség a korty után vagy a Maci kávés felhangok, de őszintén: én már a kakaóporral is elégedett lennék. 

A Breakfast Stout egy olyan mezőnyben tudott nagyot alkotni, ahol az eszközök elég kötöttek, hiszen imperial tesókkal ellentétben itt nem lehet cukros csokimasszákat palackba tölteni. Itt a szikárabb test és a pörkölt-kakaós-kávés ízek állnak főként rendelkezésre, melyeket ez a sör olyan ügyesen kevert, hogy simán megtöltötték a főzetet élettel. Szép munka volt!

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel