Main Area

Itt van a kőbányai felsőerjesztésű csillagromboló, nevezzük Pale Ale-nek

A Dreher kezdte meg a kísérletezést még évekkel ezelőtt, amikor a Hidegkomlós egy blocbusternek bizonyult. Azóta sok minden változott és már nem elég hidegkomlózással megbolondítani a söröket, hanem ténylegesen új termékkel kell előállni. Ebből született meg a Dreher Pale Ale!

A felsőerjesztésű sörök jelentik a belépőt a sörök végtelenül sokszínű világába, ami az itthoni nagyüzemet jó darabig hidegen hagyta, de aztán elkezdett mindenki mozgolódni. Ennek az éllovasa volt a Dreher, amikor beruházott egy komlóágyúra és egy DreherFesztes tesztfőzetből végül a komlós sorozat készült, de még mindig lagerről beszélünk. Aztán jött a Soproni és kiütéssel nyert az első nagyüzemi felsőerjesztésű sörrel, a Soproni IPA-val. Eddig nem is tudta senki sem megszorongatni, nem nagyon volt semmi olyan újdonság, ami újat mutatott volna. Úgy tűnik megint a Dreher az, aki felveszi a kesztyűt és harcba száll a nagyüzemi ale sörök frontján.

A Pale Ale kétféle árpamalátából, pótanyag hozzáadása nélkül készül, így itt is egy kukoricagríz nélküli sör főtt le végre. „A gyárban több próbafőzetet készítettünk, a döntést pedig a fogyasztóinkra bíztuk, ők választották ki, hogy melyik változat legyen a Dreher-család új tagja, a Pale Ale. Reméljük, mindenkinek elnyeri majd a tetszését” – tette hozzá Séra Péter, a Dreher Sörgyárak sörtermelési főmérnöke.

Mit is jelent az, hogy felsőerjesztésű sör?

Ez a típus abban tér el a megszokott lager söröktől, hogy az élesztő az erjedés végén nem az erjesztőtank alján gyűlik össze, hanem felemelkedik a sör tetejére, az erjesztést pedig magasabb hőmérsékleten, kb. 15-21 ℃-on végzik, a megszokott 10-14 °C helyett. Míg a lagertől „egyszerű”, tiszta ízeket várunk el, komlósságot, malátás jelleget, addig az ale sörök összetettebb ízhatást hoznak, a kesernyés ízbe gyümölcsös frissesség is vegyül.

Milyen is a Dreher Pale Ale?

A hivatalos leírás alapján egy könnyen iható, világos, szűrt sörfajtát képvisel, amelyben a kellemesen malátás aromához a komlók frissítő citrusossága keveredik. Háromféle komlóval készül, a tradicionálishoz legközelebb álló hidegkomlózásos technológiával, amely egyedi ízét adja. Az aranyszínű ale zamatos íze ugyanakkor a lagerekétől sem áll nagyon távol, mindenkinek ajánlható, aki szívesen kipróbálna egy könnyed, komplexebb ízhatást hordozó világos sört, ami igazi nyári kedvenc lehet.

Ez a leírás pontosan és tárgyilagosan írja le a dolgokat, én ennél mindig egy kicsit szubjektívebb véleményt képviselek. Többször rákóstoltam már a sörre és az elején annyira nem voltam tőle elájulva, amolyan semmi extra érzésem volt. Aztán volt, hogy egy másfajta mainstream sör került a kezeim közé és az kicsit elmozdította a mérleg nyelvét a pozitív irányba. Ami biztos, hogy rettentően zamatos és selymes íze van, kicsit már mondhatni, hogy zavarba ejtően krémes a hab. Itatja magát és ha eltekintünk attól, hogy a cidriben hogyan esik és kifogunk egy melegebb, naposabb napot, akkor elég jól esik a sör. Jobban minden olyan nagyüzemi sörnél, ami jelen pillanatban kapható és valamit csavartak rajta, hogy különlegesebb íze legyen (meg kb azoknál is jobb, amiken nem csavartak egyet sem)

Az új Dreher produktum márciustól már üvegben és dobozban várja a polcokon, hogy megkóstoljátok.

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel