Main Area

Iván befenyítette Európát

Csehországban rendezték meg a World Beer Idol sörversenyt, ahol 17 ország közel 50 sörfőzdéjének 200 söre versengett az elismerésért. A Szent András Sörfőzde Rettegett Iván söre pedig jött, látott és győzött!

A magyar sörök már évek óta remekül szerepelnek a nemzetközi sörversenyeken és sörfesztiválokon és ezt a sorozatot folytatta a Szent András Sörfőzde is, akiknek nem is egy, hanem rögtön két söre nyert díjat a csehországi World Beer Idol versenyen.

A nemzetközi sörszakikból álló zsűri 17 ország közel 50 sörfőzdéjének 200 söre közül hozta ki győztesnek a tavaly debütált limitált főzetet, a Rettegett Iván-t és a Bandibá’-t. Az előbbi egy aranyéremmel, míg az utóbbi egy ezüstéremmel térhetett haza a versenyről.

Nagyon büszkék vagyunk, hogy éppen a sörkészítés egyik fellegvárában, Csehországban sikerült ilyen szép eredményt elérni. Ez a díj is azt mutatja, hogy jó úton járunk. Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy izgalmas és kiváló söröket kínáljunk a sörbarátoknak” – értékelte teljesítményüket Bukovinszky Béla, a Szent András Sörfőzde ügyvezetője. A több mint 25 éve működő békésszentandrási sörfőzde már több mint 30 elismerő díjat gyűjtött be az évek alatt különböző hazai és nemzetközi megmérettetéseken.

A Rettegett Iván, egy gazdagon fűszerezett, zamatos fekete sör, mely négyféle malátából készült, füstös, csokoládés és krémesen karamellás ízekkel. A Bandibá’ egy amerikai IPA típusú sör, melyben háromféle komló alkot harmonikus egészet a mentás, fenyős, sárgadinnyés és epres karakterjegyekkel. A sör különlegessége, hogy a sörfőzde két társfőző, Marosvári “Ogre” László és Kővári ’Csakajósör’ Gergő segítségével frissítette fel a receptet.

A 2020-as verseny fődíját a német Hell főzde Brauerei Greif söre kapta és ezen kívül még 9 arany, 16 ezüst és 21 bronzérmet osztottak ki a benevezett sörök között. Továbbá egy-egy díjat ítéltek oda a legjobb design és a legjobb pilsner kategóriában. A Szent András Sörfőzde mellett még egy magyar résztvevő, a Körös-Maros Biofarm is díjjal érkezhetett haza, mert az Alakor Biosör egy bronz díjat nyert.

A Szent András sörfőzde egyébként már 2017 óta vesz részt a World Beer Idol megmérettetésen, ahol eddig 2017-ben a Meggyes sörük nyert ezüst minősítést és az elmúlt két évben 3-3 bronzzal gazdagodhatott a vitrinük. Először pedig 2017-ben nyert magyar sör arany minősítést, a Kecskeméti Sörmesterek Szalonka söre, ami egy nem túl bíztató 2,86-os értékeléssel áll Untappden. A versenyről még annyit, hogy nem találni meg a nagy és elismert európai craft főzdéket a versenyen, úgyhogy mindenki vonja le ebből a következtetéseit a verseny eredményeinek hitelességével kapcsolatban.

Egy tuti, a Rettegett Iván nálam dupla aranyérmet is kapna, ha lehetne ilyet adni. És ha minden igaz, akkor nemsokára érkezik egy újabb évjárat Ivánból, de majd hisszük, ha isszuk.

Gratulálunk a Szent András Sörfőzdének!

 

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel