Main Area

Karácsonyi sörajánló bejgli mellé (is)

Már mindenkit teljesen átjárt az ünnepi hangulat, megvannak az ajándékok, a karácsonyfa, úgyhogy itt az ideje az ünnepi menüre gondolni. Na nem ám az ételre, hanem a sörökre amit melléjük lehet kóstolni. Mondjuk mit rohanjatok még el beszerezni!

A karácsonyozás nekünk sörgeekeknek is kicsit másképpen néz ki, mint normál esetben. Egész pontosan egy nagyon fontos része, hogy végigkóstoljuk a hazai kisüzemi sörfelhozatalt, amit kifejezetten karácsonyi sörnek vagy karácsonyi témában csinálnak. Most ezt csoportosan tettük meg a Beerselectionben és ezzel egyidejűleg megtartottuk az első sörkóstolónkat is.

Elég szép felhozatal fogadott minket, 8+1 sört kóstoltunk le a témakörben, amik a már elérhető karácsonyi sörökből álltak, plusz egy olyan tételből, ami akkorát vert ránk a végén, hogy mindenki csak elismerően tudott utána hümmögni.

A kóstolt tételek az alábbiak voltak:

Yeast Side Sörfőzde

Mandarin IPA

Gingerbread

Hopfanatic Brewery

Hoppuding

Zserbó

Békésszentandrási Szent András Sörfőzde

Esthajnal '19

KROIS Brewery

Brewdolf

Fehér Nyúl Brewery

Drink the Christmas Tree

Zentus Craft Beer

Fat&Jolly

+1

A verzió: Cloudwater DIPA

B verzió: De Moersleutel 8719992492176

Nem volt semmi igazán durva sörgeekeskedés, nem a különböző ízjegyeket vagy ízhibákat kerestük a sörökben, hanem amolyan hétköznapi „ízlik, nem ízlik” rendszerben kóstoltunk hiszen ez az amihez szoktunk és hát ez jóval közérthetőbb is. Egyébként ez a hozzáállás elég egyértelmű eredményekhez és ranglistához vezetett.

Egyértelműen a Hopfanatic sörei voltak a befutok a kóstolt tételek közül, ebben teljes egyetértés volt. A Hoppuding dupla IPA remekül sikerült annak ellenére is, hogy a karácsonyhoz nem leginkább az IPA illik (ezt később újra megcáfoljuk). A Zserbó viszont toronymagasan a legtöbb elismerő szót kapta, abszolút ez lett a kedvence mindenkinek. A másik teljesen egyértelmű következtetés az volt, hogy a Yeast Side sörei most nem nagyon kapták el az ünnepi fonalat, a Mandarin IPA még elment, csak nem karácsonyi sörnek, de a Gingerbread mézeskalácsos próbálkozása egyáltalán nem aratott sikert. Nagyjából ennyi volt, amiben mindenki egyetértett, minden más megosztotta a társaságot.

A 2019-es Esthajnal (amiről mi ITT írtunk) a többségnek tetszett annak ellenére, hogy megint IPA-ról beszéltünk, de itt már volt olyan vélemény, aki nem állt rá erre. Azonban aki ezt nem szerette az éppenséggel csípte a Fehér Nyúl Drink the Christmas Tree sörét, ami gyakorlatilag olyan volt, mintha egy cseppfolyósított fenyőfát innánk. Ez túl extrém volt a banda nagy részének, sajnos ez volt az a tétel, amit többen nem tudtak meginni. A Zentus mézeskalács produktuma viszont a többségnek bejött, de elég masszívan intenzívre sikeredett itt is az édesség, azonban még a fogyasztható határon belül. Végül maradt a KROIS főzde söre, a Brewdolf, ami egy nagyon korrekt porter lett. Nem volt benne semmi extrém, nem volt benne semmi durvulás, egy korrekt stout lett a végeredmény.

Fotó: Birkás Petra

A két extra sör gyakorlatilag mindenkit lehengerelt, hiszen nem is szarral gurítottunk. A Cloudwater DIPA az egyik legjobb DIPA, amit valaha is ittam és most sem okozott csalódást. Mindenki megnyalta képzeletben mind a tíz ujját utána. A másik opciót még én sem kóstoltam, de ezt csak sajnálni tudom, hiszen a De Moersleutel főzde megjegyezhetetlen számsorra keresztelt söre (8719992492176) volt a non-plus ultra. Egy bourbon hordóban érlelt durvulás, ami olyan fekete volt, mintha kőolajat innánk. Ezt a „headshot” jellegű zárást a következő kóstolásokon is folytatni fogjuk.

Összességében a Hopfanatic volt az egyértelmű győztese a kóstolásnak, de ezt leszámítva kiegyensúlyozott teljesítményt hozott a sörsor. A fentiek alapján érdemes bevásárolni az ünnepi asztalra a menühöz, amit esetleg érdemes még kiegészíteni a FIRST és a Horizont karácsonyi produktumával, amik még nem voltak elérhetőek a kóstoláskor, de elég jófélének tűnnek!

HA ESETLEG EGY ELEGÁNS KISZERELÉSŰ DÍSZDOBOZOS SÖRCSOMAGOT SZERETNÉTEK INKÁBB, AKKOR EZEKET NÉZZÉTEK MEG

Köszönjük mindenkinek, aki eljött és a Beerselectionnek is a közreműködést! Januárban folyt. köv.!

Fotó: Birkás Petra

2020 Szűretlen. Fejlesztette: Totel