Main Area

Kilencen laknak a városban és 13 ezer doboz sört isznak naponta!

Hallottunk már teljesen elborult statisztikákat, de azért ez nálunk is mindenen túl mutat. Egy amerikai városban 13 ezer doboz sör fogy a nem éppen legjobb minőségből, de ez a minőségtől eltekintve is megér egy cikket.

 

Forrás: Untappd.com

A Nebraska államban található Whiteclay városról van szó, ahol nem csak városról nem, de konkrétan még faluról sem beszélhetünk, hiszen hivatalosan 9 ember lakik ott! A teljes igazsághoz tartozik, hogy összesen pár épületről beszülünk, gyakorlatilg csak átutazóban vannak itt emberek. Viszont a szomszédos településről ide járnak páran, úgy 30 ezren a piáért.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy a szomszédos Pine Ridge indián rezervátumból járnak át inni és a kb 7,1 decis „high gravity malt liquor”-re mennek rá. Ez gyakorlatilag egy sör sűrítményből készülő alkoholos ital, ami a minőségété kompenzálandó 10% körüli alkoholfokkal bír. A Beeradvocate sörös oldal a legalsó minőségi kategóriába sorolja a sört, úgyhogy el lehet képzelni mennyi élvezeti értéke van. A Camo Black Ice, ami a slágertermék kategóriába tartozik, másfél dollárba kerül, ezzel olcsóbb, mint az ugyanolyan kiszerelésű ásványvíz!

Amerikában 1832-ben törvénnyel tiltották be az alkohol árusítását indiánoknak, arra a történelmi tapasztalatra hivatkozva, hogy a tüzes víz mindig csak bajt hozott az őslakosokra. A törvény több mint egy évszázadot élt meg, Eisenhower elnök 1953-ban szüntette meg, és adta az alkohol betiltásának, illetve engedélyezésének jogát az indián törzsek kezébe. Pine Ridge azonban azóta is a szigorú tiltás pártján van: nemhogy árusítani, de a rezervátum területére bevinni is tilos bármilyen alkoholos italt. A több ezer alkoholista indián így egyszerűen kijár a két mérföldre lévő Whiteclaybe piáért.

Indián jogvédők jó ideje próbálnak már megoldást találni a problémára, a helyzetüket azonban nehezíti, hogy Whiteclay Nebraska államban van, de a rezervátum már a határ túloldalán, Dél-Dakotában, így egy csomó szempontból más törvények vonatkoznak rájuk. 2012-ben a sziú törzs 500 millió dollárra perelte be a whiteclayi boltokat és azok beszállítóit, egészen a milliárdos sörgyártó multikig, de ahogy várható volt, a pert elbukták. Elvileg senki nem sért törvényt, a boltok csak 21 éven felülieknek adnak el sört, és azzal védekeznek, hogy igazán nem tehetnek róla, hogy pont olyanok veszik milliószámra, akiknek otthon nem lenne szabad. Igaz, a legközelebbi nagyobb város, a 70 ezres Rapid City jó kétórányi autóútra van, vagyis a sörbizniszt gyakorlatilag kizárólag a rezervátum hajtja.

Az indiánok most éppen a boltok működési engedélyét próbálják megtámadni, ami érdekes helyzetet teremt, mert ezt egy megyei szinten működő hivatal adja ki. A boltok lobbiereje viszont állami szinten működik csak, hiszen az államnak csengetnek ki évi 400 ezer dollár körüli adót. Sheridan megyének viszont ennek kevesebb mint a századrészét fizetik be ingatlanadóként, viszont a rengeteg ittas vezetéssel, részeg garázdasággal komoly terhet rónak a helyi seriff hivatalára.” – írja az Index.hu

Bízom benne itthon nem alakul ki hasonló helyzet sehol sem, de ha mégis, akkor úgyis megírjuk!

Forrás: Index.hu

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel