Main Area

Kocsma, ahol élünk – 1. rész

Többnyire próbálunk mindent objektíven nézni és így véleményt nyilvánítani. Azonban néha mi is szeretnénk kicsit kivillantani a fogunk fehérjét és személyesebb hangvételben megosztani a véleményünket. Most a kedvenc kocsmáinkkal kapcsolatban tesszük ezt, megsúgjuk hova és miért járunk!

Elindítunk egy olyan cikksorozatot, ami kis betekintést nyújt a májunkba. Mindig is fontosnak tartottuk, hogy ne sablonokkal dobálózzunk és ez talán ezt is tükrözni fogja. Sokszor mi is „csak egy fogyasztó” vagyunk és abszolút a saját szórakozásunkra megyünk el kocsmázni, nem pedig szakmázni. Most megosztjuk veletek, hogy hova és miért szoktunk járni, hátha ezzel nektek is tudunk újat mondani, miközben megosztjuk a mindennapjainkat veletek. Jöjjön hát a szubjektív kocsmaajánlónk és a miértek mögötte!

Nyilván adja magát, hogy én legyek az első „áldozat”, hiszen nekem már nem sok takargatnivalóm van. Én már több, mint 10 éve vagyok a „bizniszben”, gyakorlatilag végignéztem, ahogyan kifejlődik a craft kocsma műfaj. A kezdetek kezdetén még talponálló kocsmákkal kezdtem, hiszen nem volt más és már egy csapolt nagyüzemi búza is különlegességnek számított. Nekem mindig is sokat számított az összkép, ami az ár-választék-kiszolgálás szentháromságot jelentette. Ebből is többnyire a kiszolgálással lehetett megvenni kilóra, azokra a helyekre jártam vissza, ahol ez parádés volt. Valószínűleg ezek miatt nincs már évek óta törzshelyem. De szerencsére több olyan kocsma is van, ami közel áll a szívemhez és jó eséllyel pályázik erre a címre.

Ha a teljes harmónia kell

Ez egy teljesen új versenyző, akik idén nyitottak a járvány után és már rengeteg poszt született róluk, nem véletlenül. Ez a Beerstro 14! Az a hely, ami lassan már törzshellyé válik nálam, mert ha megjelenünk, akkor ugyanazokkal az arcokkal és ugyanazzal a lelkesedéssel találkozunk. Nálam most ez a hely, ahova bármikor szívesen megyek, mert amellett, hogy a 14 sörcsapon mindig találok valami kedvencet (Brew Your Mind, Mad Scientist, Fehér Nyúl, Yeast Side), még kajálni is tudok egy jót, függetlenül attól, hogy valami masszívabbat vagy akár csak kis sörkorit szeretnék enni. Ha ez nem is lenne elég, akkor ott van az 50 fős terasz és a központi elhelyezkedés (Rákóczi térnél a körúton), hogy akár tovább is lehessen menni.

Ha az ár-érték arányra megyek

Itt nincs kérdés, hogy hova megyek, ezek a Rizmajer egységek. Vérbeli csepeliként kicsit elfogult vagyok, de nem ezért járok ide. Zseniálisan olcsón lehet sört kapni, mindenki megtalálja az ízlésének valót és még konyhája is van! Régen ez csak a csepeli egységben volt elérhető (hiszen a Rizi csepeli), de már évek óta a Blaha közelségében, a város szívében is van Rizmajer Sörház, ahol ugyanezt kapja az ember. Ráadásul nem csak alap és gyümis sörökre kell gondolni, hanem a Popcorn dupla IPA, nekem a mai napig felveszi a versenyt a trendi sörökkel. Ráadásul nem 1500 forintot kell kifizetni korsójáért! Az már más kérdés, hogy 1-1,5 héttel korábban kell asztalt foglalni, ha nagyobb társasággal akarunk menni.

Ha csak pár sörre és egy jó pultosra vágyom

Többnyire ez a leírás nekem a One Beerhez kötődik, ahol nem kevesebbet kapok, mint az ultimate törődést. Akár Zsolti, akár Kristóf áll a pultban mindig azt érzem, hogy jó helyen vagyok. Nem csak sört adnak, hanem élményt is. Ha kérek valamit a „menüről”, akkor megmondják, hogy az a főzet éppen jóféle-e vagy inkább válasszak-e valami mást helyette, mert ez most nem sikerült a legjobban. Sokszor még a sorbanállás is csak egy formalitás, mert ha felveszem a „sad puppy face”-t a pult oldalán, akkor még soron kívül is kiszolgálnak. Ha már párszor járt ott az ember, akkor szerintem pontosan tudja miről beszélek a szíves vendéglátás kifejezés alatt.

Ha a legnagyobb, legfullosabb sörkínálatot keresem

Ez a nemes cím több helyhez is kötődik. Az első egység, ami eszembe jut az a KEG Sörművház, ahol tényleg olyan érzékkel válogatják össze a csapra kerülő söröket, hogy az embernek nincs más lehetősége, válogatás menüt kell kérnie! Hazai és külföldi sörök egyaránt megtalálhatóak csapon, ami nagyjából minden sörgeek igényeit kielégíti. A kiszolgálás többnyire hibátlan, de néha inkább hullámzó, nagyüzemben tolják, nem mindig marad idő a pörgés közben normálisan foglalkozni a vendéggel, de ezzel együtt lehet élni. A másik ilyen hely, ami eszembe jut az a Hops Beer Bar, ahol a hazai sörök inkább háttérbe szorulnak és a külföldi durvaságok vannak inkább terítéken. Ha ki akar az ember szakadni a magyar valóságból és söréletből, akkor rá tud nyúlni a legmenőbb külföldi főzdék söreire, mint például a To Ol, Mikkeller, Pohjala, csak hogy a legismertebbeket említsem. Ráadásul ezeket nem (csak) üvegben lehet megvenni, hanem egyenesen a csapról lehet kóstolni!

Ha már minden más zárva van, de az éjjel soha nem érhet véget

Itt csak két legény van talpon a vidéken. Ha már minden kocsma bezárt, de te még azért innál egy kilépőt, akkor két opciód van, ahova érdemes menni. Az első (és nagyjából a mi állandó választásunk) az X1 söröző, amit mindenki más néven jegyzett meg az évek alatt (Change, Mester utcai söröző, stb.), de legalábbis más néven emleget. A Mester utcai villamosmegállónál található kocsma egy érdekes hely, sokkal többet nyújt, mint amit első ránézésre gondolna az ember. Itt mindig elsőként érhetőek el a Dreher új és/vagy kísérleti sörei és a legnagyobb bája, hogy még akkor is mosolyogva fogadnak, amikor már az összes többi kocsma bezárt. Ráadásul nyugis is, hiszen nem a bulinegyedben vagy a belváros kellős közepén van, tökéletes levezetés. A non-stop jelleget Budán az Aranykorsó jelenti, aminek a legnagyobb érdeme a csapolt Hoegardeen búza és az, hogy mindig nyitva van. Meg hát a budaiaknak mindig útba esik hazafelé, mert a Móriczon van, közvetlenül a 6-os villamos végállomásánál. Mondhatni ez az X1 budai megfelelője, csak kicsit kevésbé családias kivitelben.

A fent említett helyek mellett azért még rengeteg olyan kocsma van, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni, úgyhogy ezeket kicsit listaszerűen, jelzőkkel ellátva sorolnám fel:

Neked csak Dezső – a baráti pultosok miatt

Tompa Angyal – a cseh és magyar kisüzemi sörök keveréke miatt

Hetedik Lépcső – a cseh craft sörök miatt

Kamra Campus – a budai csapolt Kronenbourg búza lelőhely

Nem nagyon szeretek már ugrálni és ezermillió helyre járni, a sörpremierek sem annyira hoznak lázba, úgyhogy szeretem a szokásaimat tartani és olyan helyekre járni, ahol tudom mit kapok. Lehet ez már a korral jár, de szerintem ennyi kocsmával a tarsolyomban is tökéletesen teljes életet lehetet élni.

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel