Main Area

Komlóban fog úszni a KEG – Hopferencia 2020

A komló elengedhetetlen része a sörnek, de Magyarország nem tartozik a nagy komlóhatalmak közé. Még… Azonban a sörpiac szereplői azon dolgoznak, hogy ne csak a söreinkkel, hanem a komlónkkal is felhívjuk magunkra a figyelmet, ezért komlóügyi megbeszélést tartanak a KEG-ben!

Október 21-én a KEG Sörművház ad otthont a Hopferencia 2020 névre keresztelt rendezvénynek, ahol összekötik a hazai komlótermesztés szakértőit a közönséggel. De ha titeket inkább csak a végproduktum érdekel, akkor sem kell kétségbe esni hiszen sörben sem lesz hiány, hiszen meg lehet kóstolni az idei harvest sör felhozatalt. A 2020-as komlószüretet bemutató fotókiállítás pedig Mudra László fényképein keresztül enged bepillantást a kulisszák mögé.

A harvest elnevezés a frissen szüretelt zöld komlóval főzött sörökre utal. Ilyenből idén három készült Magyarországon: a MONYO Brewing és az Uradalmi Sörmanufaktúra közösen, a Zentus Craft Beer a KEG Brewing Crew-val együttműködve, a Yeast Side Sörfőzde pedig önállóan készítette el a saját változatát. Természetesen az eseményen az érintett termesztők és sörfőzdék képviselik magukat. És mindhárom friss szüreti sör csapra kerül és kóstolható lesz.

A hazai komlótermesztés reneszánszát éli, hála Vigh Dávid és Lados Péter hozzáértésének és kutatómunkájának. Az Uradalmi Sörmanufaktúra komlóföldje Mária Anna-pusztán ad otthont az éves szüreti mulatságnak, amely a kraftsörpiac szereplőinek immár ötödik éve szakmai és baráti találkozója is egyben. Az egykori Váli Uradalmat Dreher Antal építtette 1906-ban, a Pest megyei község területén a fővárosban gyártott sör melléktermékét, a malátatörkölyt hasznosították takarmányozási céllal. A földterület különlegessége, hogy egy régi magyar fajtát, a Bácskai komlót is szaporítják, amivel idővel akár Magyarország is újra felkerülhet a világ komlótérképére. A termő mennyiséget egyelőre házi sörfőzők között sorsolják ki, hogy minél színesebb palettával tudják tesztelni a fajta sajátosságait.

Lados Péter Jászapátiban, édesapja régi sörfőzdéjének területén telepítette első komlóföldjét – ami a mai napig a házi sörfőzők százait látja el friss tövekkel –, később pedig szakértői minőségben segítette Kastélyosdombón a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária Zrt. komlótelepítési projektjét, ahol már 2500 tövet ültettek el, ezzel a helyieknek munkalehetőséget teremtve, egyszersmind fellendítve a magyar komlótermesztés volumenét.

Bízom benne, hogy nem is nagyon kell mást hozzátennem a fentiekhez, már mindenki beírta a naptárjába, hogy ott tali. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de a vírushelyzetre való tekintettel érdemes előre jelezni az érkezést, hogy ne legyen túl zsúfolt a bulika.

Itt találjátok az eseményt

2020 Szűretlen. Fejlesztette: Totel