Main Area

Korlátozott példányszámban! - 2. rész: Gerillák és a Főzdeparkon túl

Elkoptatott közhely lassan, hogy mostanában a sörforradalom itthon új fokozatra kapcsolt. Tény azonban, hogy ennek egyik jele a gomba módra szaporodó „limitált, kísérleti szériák” megjelenése. Vajon ez csak egy ügyes marketing fogás, hogy a lemaradás rémétől hajtva minél többen kérjék ki ebből a heti betevő korsót, vagy a sörissza népségünk számára is hasznos eszközről van szó?

<< Vissza a cikk előzményéhez

 

Roth –Bakancslista és Apollo program

Tagjai: Bakancslista 1-24 (SingleHop IPA) és Gose ’n’ Roses (hibiszkuszos Gose), Honey Moon (Bragott)

A magyar kraft talán legrégebbi, de mindenképp leghosszabbra nyúló limitált szériájával büszkélkedhet a Rothbeer, hiszen a Bakancslista mindig más komlóval, de többé-kevésbé ugyanazon maláta alappal került palackba immár 24 verzióban. Bár minősége néha megingott, tagadhatatlan, hogy a hazai viszonyok között a legjobb komló-tanulmány házi sörfőzőknek. Emellett idén elindult az Apollo program is, amiben eddig a nagyon szubkultúrás fajták jelentek meg, piac felé tapogatózás céljából. Itt tehát az oktatás és a tanulás a cél, legyen szó komlóról vagy sörfajtáról.

 

Balkezes - #/White Label és LD50

Tagjai: #2 (IPA), #3.0 (English Mild Ale), #4 (American Brown Ale), #4.1 (American Brown Ale) illetve LD50 Amarillo (IPA) , LD50 Eureka (IPA)

A Balkezesék már akkor # söröket főztek, mielőtt a Horizont ezt menővé tette volna. Ezek a főzetek viszont, hasonlóan a Mad Scientist Alpháihoz egy készülő termék előfutárai voltak. Címkéjük facsipesz egyszerű: fehér alapon egy diagram, ami a sör fő karakterisztikáit ábrázolta, kiszerelésük a #4.1-ig 0,5 l-es palack. A dolog sikerét jellemzi, hogy innen indult a főzde első zászlóshajója, a Hopster is. Most a srácok a komlókkal kezdtek el kísérletezni, aminek eredménye az LD50-sorozat. Maga a kifejezés tudományos rövidítés: azt az értéket jelzi, amitől az alanyok 50%-a már kifekszik. A balkezeseknél tehát a limitált széria csak a tökéletesség elérésének egyik eszköze.

 

 

Fehér nyúl – IPA variációk

Bár a limitált széria határát feszegeti, a Fehér Nyúl is indított egy nyúlfarknyi sorozatot, méghozzá egy csapfoglalás alkalmával az Élesztőházban. Csapra vertek egy IPÁt, de 9 féle komlóval, így megfigyelhették, melyik változat hogyan viselkedik és hogyan fogadja a szomjas nagyérdemű. Ez tehát nem más volt, mint egy állandó kínálat tagját képező főzet nyílt kísérlete.

 

Szent András – Vári Nővérek és Esthajnal, Nyúlon…

Tagjai: Vári Nővérek ’15-’17 (APA), Esthajnal ’13-’17 (Winter lager, Lucfenyős ale-lager hibrid, füstölt weizenbock, mentás stout, Earl Greyes porter), Nyúlon innen (borsos-babéros vörös IPA), Nyúlon túl (jázminos vörös IPA)

A békésszentandrási Szent András Sörfőzde nem is limitált, de szezonális sorozatokat ad ki évről évre. Míg az armandóval közös APA, a Vári nővérek mindig megmarad a fajtánál, addig az Esthajnal nevű karácsonyi sör az évek során már sok minden volt (idén például teás porter). A húsvéti sörök kicsit kilógnak a listából eddigi egy főzetükkel, de közel sem lepne meg, ha jövő tavasszal visszatérnének. Itt tehát a cél az aktualitás.

 

Mint látjuk, limitált szériával sok mindent el lehet érni. Lehet kísérletezni, tanulni, tanítani, alapanyagot választani, véleményt felmérni, főpróbát tartani a nagy sör előtt, elválasztani az új őrületet a régi megszokottól, kiélni a kreativitást, sört biztosítani a nagy alkalmakra vagy csak egy őrültséget bedobni a buliba. Szerencsére a listában egy dolog nem szerepel: szégyentelenül pénzt kivenni a fogyasztó zsebéből. Bár mostanában pár, a listán nem szereplő italnál már jobban fog a főzde ceruzája csupán a számozott palackok miatt is, ez még közel sem jellemző. A limitált széria tehát egy izgalmas eszköz és ha jól használjuk, mindenki nyer.

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel