Main Area

Kóstolóest sztorik - az IPA

Még január utolsó napján részt vettünk egy IPA sörkóstoló eseményen a Beerselectionben, ahol 7 sört kóstoltunk meg szakértői vezetéssel. Mutatjuk is mik voltak terítéken!

A kraft sörrajongóknak nem kell bemutatni a Beerselectiont, de ha valaki mégsem ismerné (vagy csak nem ugrik be melyikről is van szó), akkor ITT találtok kis emlékeztetőt. A sörökön kívül nagy hangsúlyt fektetnek az edukációra, rendszeresen tartanak előadásokat és kóstolókat is, nyilván olyan tételekből, amit rögtön meg is lehet vásárolni, ha elrabolta a szívünket.

A legutóbbi kóstoló eseményen az IPA sörök voltak terítéken, amiknek a népszerűsége töretlen és kijelenthető, hogy még mindig ez a legnépszerűbb sörtípus a kraft világban, nincs olyan főzde, akinek ne lenne egy vagy több IPA-ja az alapszortimentben. Talán ennek a népszerűségnek is köszönhető, hogy a nagyüzemek is próbálkoznak ezzel a típussal.

Az esten 7 tételt kóstoltunk meg, ebből 5 külföldi volt, mindegyikből 1-1 decit kaptunk. Az est házigazdája Marton Gergely volt, a Hajnali Sörfőzők sörfőzőmestere. Gergő nem csak levezényelte a kóstolót, hanem fontosnak tartotta a komlótípusok megismertetését – ha már komlóhangsúlyos sörökről van szó – így hozott magával komlókat is (Heul melon, Magnum, Mosaic, Galaxy stb.).

Az első tétel a Gipsy Hilltől a Carver sörük volt, ami egy Micro IPA. Ez egy 2,8%-os alkoholfokkal rendelkező IPA, ami abszolút a komlók ízéről szól. Azokban az országokban, ahol nincs zéró tolerancia, nyugodtan meg lehet egy ilyet inni vezetés előtt. Maga a sör nagyon jól csúszik, simán lehetne azt mondani rá, hogy alkoholmentes, akár fél liter is pár perc alatt legurulna ebből egy meleg nyári napon. Ízre jönnek a trópusi ízjegyek. 2 fajta komló található benne: Nelson Sauvin és Mosaic. Untappden 3,55-ös az értékelése.

A második tételt csapolt formájában kaptuk, ami az Alefarm főzdétől a Folding Water volt. Ez egy American IPA, 6,3%-os alkohollal és 3 féle komlóval (Ekuanot, Citra és Simcoe). Na ez már egy igazi IPA volt, ízbomba a szájban. Gergő hozott Citra és Simcoe komló pelleteket, azokat szagolgattuk a sörhöz: baromi jó volt felfedezni, hogy hozza a sör ízben a pellett illatát. Untappden 3,85-ös értékelése.

A harmadik tétel egy magyar versenyző volt, mégpedig a Fehér Nyúl első New England IPA-ja, a Ziggy Hopdust. Technikailag ez a második, mert tavaly ősszel volt már nekik egy fokhagymás-paradicsomos-bazsalikosom hogy is mondjam… érdekes sörük, de szerintem mindenki egyetért abban, hogy ne tekintsük azt NE IPA-nak. A Ziggy Hopdust viszont egy korrekt NE IPA, semmi kivetni valót nem találtam benne. Amarillo, Centennial és Simcoe a komló hármas. Untappden 3,78-as az értékelése, ami meglepően jó.

A negyedik tétel a lengyel barátainktól jött, méghozzá a Pinta főzdétől a Modern Drinking West Coast IPA. Palack szempontból is szimpatikus, mert 0,33 helyett fél literes. Ebben a sörben csak egy fajta komló van, méghozzá Mosaic, viszont abból hatalmas mennyiséggel. Aki inkább jobban preferálja a komlókeserűbb söröket, azoknak melegen ajánlom ezt. Untappden 3,7-es az értékelése.

Ötödik tétel a szomszédos Ausztriából jött, a Bevog főzdétől egy Black IPA, a Rudeen személyében. Én személy szerint nem rajongom a fekete IPAkért, és ez a sör sem jött be. Illatra kellemesen malátás aromát éreztem, ízben pedig jött a „fekete”, de nem úgy, ahogy kellett volna: csokis, kávés íze volt, ami egy stoutnál rendben is lenne, de nem egy fekete IPAnál. Untappden 3,71-es az értékekése.

Hatodik tétel Írországból származik, a Kinnegar főzdétől, a Thumper sörük. Típusa DIPA, azaz Double IPA vagy Imperial IPA. Gyerekek, ez a sör mindent vitt. Annyira, de annyira dinnyés és trópusi gyümölcsös íze volt, hogy gyakorlatilag harapni lehetett. A 7 sörből ez volt az egyik favoritom. Untappden nem hiába kapott 3,92-es értékelést.

Utolsó tétel ismét egy magyar sör volt, mégpedig a Hopfanatic Straw Battle Berry söre, ami egy savanyú IPA. Már a címkéje is elég beteg, de a nedű is eléggé az. Hopfanatic első kettle sour söre, amit egy különleges minőségű bolgár joghurtkultúrával savanyították, így szépen jönnek a gyümölcsös savak. De ha már lúd, legyen kövér – tartja a mondás – így került bele rengeteg mennyiségben eper, laktóz pedig azért, hogy egy picit lágyítsák a savakat. Na és a végeredmény? Fördőz Zé után szabadon: BRUTÁLIS. Személy szerint én nagy rajongója vagyok a savanyú söröknek, így számomra az est legjobb söre volt. Mintha eperlét ittam volna, de közben meg nem volt bántóan savanyú, éppen csak a háttérben jelent meg. Melegen ajánlom mindenkinek ezt a sört! Untappden 3,78-as az értékelése.

Összegezve a kóstolói élményeket, 4 ezer forintért nagyon megérte ez az esemény. Leginkább abból a szempontból érte meg, hogy 5 remek és minőségi külföldi sört tudtunk megkóstolni, ezek mellé pedig kaptunk egy hozzáértő házigazdát, Gergő személyében, aki minden kérdésünkre maradéktalanul válaszolt is. Figyeljétek a Beerselection Facebook oldalát az eseményekért!

2020 Szűretlen. Fejlesztette: Totel