Main Area

M40 PÚPOS - TESZT

FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE
Sörfajta Dunkelweizen
Szín sötétbarna
ABV 5.3
IBU 19,4
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,5 l

2 fajta komló és 8 fajta maláta felhasználásával készült barna búzasör, amely 2018-ban a Dublin Craft Beer Cup-on bronzérmet szerzett.

A név eredete:"Nyár, Balaton, lángos, és egy jó sör, ami akár búza is lehet. A névadó nyaranta állandó vendég volt a Balaton körül, egyedi felépítésű, a legszebb festésű mozdonynak tartották. Különleges volt, akárcsak a 8 (!) fajta malátából készült búzasörünk."

Teszt

Van néhány sörtípus, amelyet elkerült úgy a nagyüzemek gyártósora, mint az újhullámos forradalmárok házi fazeka. Ezek közé tartozik a német barna búzasör is, vagyis a dunkelweizen. És bár ilyen téren sajnálkozásomat épp néhány hete, a Vaskakas Münchausenjénél fejeztem ki, a mennyei sörcsap még azóta sem nyílt meg, melyből a végtelen variációjú sötét búza ömlene ránk. Kellemes változást hozott azonban a FŰTŐHÁZ egyik könnyebb súlycsoportban érkező „vonata”, aki a balatoni nyár hangulata mellett a (mozdony)füstös búzát hozta el nekünk.

A PÚPOS hagyományos színétől eltérően borostyán köntösben érkezett meg az állomásra és bár tetejét nagy habtakaró borította, illatában mégis a füstösség is kiköszönt a bajor búzáknál szokásos banános-fűszeres (tárkonyos?) és kenyeres jellemzők mellett. Az íz ehhez mérten egy szép adag füstölt malátával indít, de csak hogy később válthassa őt az élesztő enyhe banánossága. A befejezésül szolgáló pirítós kenyér zamat viszont már nem finomkodik: olyan intenzív, hogy a palackhoz akár vajat és fokhagymát is mellékelhettek volna. Mindezt egy ivós, könnyű, de helyenként markáns italba oltva tálalják nekünk a mesterek, amiből ki-kikandikál egy kis savanyú íz is.

Összességében tehát megkapjuk a búzasörök lágyabb középső szakaszát és banános világát, de emellé (talán az előzőnél hangsúlyosabban is) ott van a kezdésben és főleg a befejezésben elnyúló sötét füstösség. Ez pedig egy olyan izgalmas játék az ízekkel, amit nehéz megunni. Ha pedig ez a hullámzás felkeltette az érdeklődésed, esetleg egy könnyebben iható mégis ízgazdag nedűre vágynál, az M40 PÚPOS lesz a te söröd.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel