Main Area

M61 NOHAB - TESZT

FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE
Sörfajta IPA
Szín Borostyán
ABV 6.5
IBU 50,3
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

3 fajta komló és 4 fajta maláta felhasználásával készült amerikai komlós IPA, amely 2018-ban, a Dublin Craft Beer Cup-on ezüstérmet szerzett.

A név eredete:"Névadója klasszikus, hatalmas népszerűségnek örvend, kézenfekvő volt, hogy az egyik legnépszerűbb sör, az IPA passzol hozzá. Szépség és harmónia (a mozdony), klasszikus újragondolva (a sör mottója). "

Teszt

A FŰTŐHÁZ kínálat tekintetében sem mondható egy hagyományos kisüzemnek, hiszen viszonylag ritkák itt a sláger-fajták. Mostanság azonban minden kis főzde villant legalább egy IPA-t, ha másért nem, legalább azért, hogy megmutassák, ők is tudnak alkotni az amerikaiak mezőnyében is. Nos, cikkünk tárgya az M61 NOHAB is az IPA-k iskolájába tartozik, ráadásul már bizonyított is ’18-ban Dublinban, itt az ideje hát, hogy megvizsgáljam, mit tud a mozdony a pohár falai közt.

Nos, a közkedvelt gép nevével fémjelzett pale ale közel sem sápadtan, inkább borostyán színnel bukkant elő, közepes habkorona, na és egy kellemes, gyümölcsös tea illat kíséretében. Az orrban játszadozó tea pedig nem véletlen, hisz a sör íze is arról tanúskodik, hogy a komlók a megszokottól picit eltérve inkább a gyógyfüves-teás és a gyantás irányba vitték el a zamatot. Emellé pedig megkapjuk azt a karamelles testet is, ami nem telepszik ránk, viszont kellemesen elnyúlik, és könnyűszerrel ellenpontozza a komlók enyhe keserűségét. Ha pedig a képlethez adunk még egy néha felbukkanó fűszerességet, akkor járunk a legközelebb ahhoz, milyen újszerűvé varázsolták a FŰTŐHÁZ-ban ezt az elvileg jól ismert stílust.

Megkapjuk tehát a „kötelező” IPA-nkat, viszont emellé társul egy kellemes csavar. El lehet felejteni ugyanis a jól ismert citrusos-trópusi vonalat, itt egy sokkal gyógynövényesebb és teásabb vonulatot hoz be a komló, ráadásul a maláta test is ad az egészhez egy kis karamellt. Teszi mindezt szépen és kiegyensúlyozottan. Ennek alapján pedig nemcsak az érmet érdemli ki, hanem egy kellemes meglepetéssel átjárt, elismerő csettintést is.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel