Main Area

M63 BULLDOG/CONCORDE - TESZT

FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE
Sörfajta Belga golden ale
Szín Mély aranysárga
ABV 8.5
IBU 18,1
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

3 fajta komló, 3 fajta maláta és kandiscukor felhasználásával készült erős, arany színű belga ale, amely 2017-ben, a Lexington Commonwealth Cup-on aranyérmet, szintén 2017-ben, a Dublin Craft Beer Cup-on ezüstérmet, majd 2018-ban, a dublini versenyen aranyérmet vihetett haza. Külön kuriózum, hogy a '18-as verseny nagydíját, a Bajnokok bajnoka címet is megnyerte a sör, melyet évente csak egy főzetnek ítélnek oda az egész megmérettetésen.

A M63 BULLDOG név eredete:"Névadó a MÁV legerősebb dízel mozdonya – mottó, nyers erő. A sör csalós, itatja magát, és fejbe vág. Szlogenje: palackba zárt mosoly."

A CONCORDE név eredete: "A repülőgépekről elnevezett sörök csak a Liszt Ferenc repülőtér bud:vip várójában érhetők el, csak azoknak, akik befizetik a vip díjat. Ott, és csak ott fogyaszthatók, igaz itt korlátlan a mennyiség, ez az all inclusive szolgáltatás része. Fontos az exclusivitás, hogy ezek a sörök a világon csak itt fogyaszthatók. Ezt a várót használják az országba érkező filmsztárok, milliárdosok..."

Teszt

Esélyes, hogy a FŰTŐHÁZ M63 BULLDOG mozdonyról elnevezett belga golden ale-jéről az is hallott már, aki nem sörbontóval kel és fekszik. Az itthoni hírportálok ugyanis valósággal felrobbantak, mikor a hazai főzetet koronázták bajnokok bajnokává a 2018-as dublini craft beer kupán. Ahogy pedig a címből is látszik, ezt a kitűntetést bizony nem szokták csak úgy, ok nélkül dobálni. Persze azt, hogy mi a siker titka esetünkben, én is igyekeztem kideríteni.

Az apró habbal indító arany-borostyán ital már önmagában elég csinosnak látszik, de a vérbeli belga hangulatot a sör gyümölcsös-észteres és édeskés illata adja meg. Az illatfelhő telt és masszív, olyannyira, hogy azt némelyik Belgiumban készült főzet is megirigyelné. És ez még csak az illat volt. Az ízre kanyarodva megérzéseim most sem hagynak cserben, jön minden, amit kiszagoltam: édesség, gyümölcsös észterek és egy nagy, elnyúló test. Ezek mellett persze akadt, amiket csak az ízlelőbimbók szűrtek ki, hisz a folyékony kakasos nyalókaszerű desszert mögött fel-felbukkant egy kis alma zamat vagy banános jegy is. Alkohol sehol, hisz hiába tartalmaz belőle 8,5 %-ot a BULLDOG, az íz annyira erős és magával ragadó, hogy ebből egy csepp sem lóg ki.

A BULLDOG előtt tehát le a kalappal: nemcsak hogy hoz minden ízt, amit a stílus megkövetel, de gazdag aromájú, kiegyensúlyozott és még játszani sem rest egy-egy jeggyel. Bár nem vagyok igazán belgás, ez a sör még engem is meggyőzött. A plecsnik tehát okkal vannak ott, ahol.

Hol kapható?

EZEKET KÓSTOLTAD MÁR?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel