Main Area

Május fénypontjai

Kemény hónap volt ez a május, hiszen most futott be az összes beergeek naptárában pirossal bekarikázott ünnep, a BPBW. A külföldi sörök árján túl azonban érdemes megemlékezni az itthoni premierekről is, mert pár nagyon durva tétel is megérkezett a hónapban.

Persze ez a cikk még így is átmehetne egy élménybeszámolóba a 2 kóstolónap magyar indulóiról, ezt viszont már egyrészt megírtam itt és részben itt, másrészt pedig nem szeretném a sörünnepről lemaradók szívét tovább fájdítani, így csak olyan söröket sorolok most fel, amik már szakboltokban vagy sörözőkben elérhetőek. (Ha mégis érdekel, miket dobott ki a HopTop, a Mad Scientist, a Balkezes, a Monyo és a Reketye a kóstoló csapjaira, csak kattint a névre és böngéssz bátran.)

Extrém szakosztály

Gyakran beszélünk arról, hogy egy sör citrusos, de mi van, ha valaki ezt az ízjegyet nagyon nem bízza a véletlenre? Akkor születik meg a szecsuáni borssal, citromfűvel, reszelt citromhéjjal és Lemondrop (!!) komlóval készült session IPA, vagyis a Lemon Jammin’. Szégyenszemre eddig elkerültük egymást ezzel a sörrel, így nem tudok mesélni, mi mennyire árad belőle, de mindenképp rajta van a kívánságlistámon.

Ennek a sörnek talán elég reklám az, hogy a White Stag az ország első fehér stoutja. Az már csak hab a tortán, hogy ez a kakaós és főleg kávés sör egy együttműködés keretei közt született, amikor is a hazai kedvenc Fehér Nyulunkkal az az angol Hackney társult, akikről nemrég meséltem is. És azt említettem már, hogy egy részletesebb teszt is született róla?

A MONYO egy ideje dédelgetett projektje vált most valóra, hiszen megnyílt a MONYO Grand. Ehhez pedig dukál az ünnepi sör, méghozzá jelen esetben egy bergamottos session IPA. Mi tagadás, elég könnyű, jó ivású sör lett, a extra hozzávaló viszont árad belőle. Szóval ha innál valamit, ami jól csúszik és nem unalmas, mondjuk a MONYO Grandban, itt a Have You Ever Been To Monyo Grand?

Talán minden tea rajongó nevében mondhatom, hogy az utóbbi hónapokban elkényeztet minket a söripar, hiszen most az Ugar jelentkezett be egy Earl Grey teás IPA-val. Bár ennél bővebb információim még nincsenek a Gray Matterről, amint kezeim közé kerül egy palack, Ti biztosan hallani fogtok róla.

Milyen jó, hogy a Fehér Nyúl főzdének van egy BBQ különítménye is. Ha másért nem, hát azért, mert elkészülhetett ez a baromi izgalmas, füstös világos bak, a Smoky Rabbit. A hangsúly pedig itt egyértelműen a füstön van, így akit ez megfog, tovább olvashatja tesztünket itt.

A BPBW nem csak arra jó, hogy sörgeekek mindennél jobb italokban fürdőzzenek 1 hétig, a dolognak van egy erős szakmai vonulata is, miszerint a külföldi főzdék ilyenkor még az átlagnál is szívesebben csinálnak kollabokat a hazai erőkkel (hogy utána a sörgeekek mindennél jobb italokban fürdőzhessenek). Ebben a kategóriában indul a bolgár White Stork és a főzdeparki Horizont két közös söre, a durván savanyú és meglepően gyümölcsös maracuja sour IPA Take Me Somewhere Nice és társa, a mandarinos saison Burst Into Flame. Izgalmas sörök, limitált palackszámmal, érdemes utánuk menni.

A komló világa

A FIRST a hónapban is folytatta a „mindenféle komlóból izgalmas és király IPA-t csinálunk” sorozatát, ezúttal pedig az Azaccához, egy viszonylag hanyagolt komlóhoz nyúlt. Nálam ez a toboz mindig egy aszalt mandarinos ízt hoz, szóval ott figyel a beszerzési listán.

Az Azacca testvére, az Idaho Indian személyében egy laza session IPA-t tisztelhetünk, ezt nem sínylette meg a főzet íze, sőt a komlóválasztás miatt a sör mindenből hoz egy picit: kicsi citrus, kis trópusi íz, kis gyanta, kis fűszer. A rozs pedig ezen is csavar még egyet, a végeredmény pedig egy ivós, de tartalmas jóság bomba.

Nagy örömömre folytatódik tovább a komlókat mesteri műgonddal bemutató IPA sorozat, a Hopfanatic-féle Juicy Hops. A hónapban pedig a Galaxy került a terítékre a maga trópusi aromáival együtt. Nem fogsz benne csalódni.

A Mad Scientist és a Balkezes összeállt! Ha valamit, hát a Hand of the Mad Kinget semmiképp se hagyd ki a hónap kínálatából! A cucc ugyanis egy kvadrupla/négyszeres brut IPA, 14+%-kal, amiből viszont szinte semmi nem érződik ki, ellenben az ultra lágy és krémes textúrával, intenzíven komlós és mézes jelleggel és a csontszáraz befejezéssel. Egy csoda ez a sör, kívánságlistára vele!

A Szent András jó öreg summer ale-je, a Vári Nővérek visszatért, ráadásul igencsak úgy tűnik, hogy velünk is marad, hisz immár az alap szortiment része lesz. Ezt pedig csak üdvözölni tudom a sorozat megrögzött híveként.

Ünnepnapok sörei

Máig emlegetem a percet, mikor először megkóstoltam a Yeast Side Suiside nevű barley wine-ját, most pedig bemutatták saját értelmezésüket a másik nagy testű sörből, az imperial stoutból Detoxide néven. Ez pedig kóstolóért kiált, mert úgy érzem, megint valami nagyba tenyereltek bele.

Gyümölcskosár

Ha egy fesztivál akkora, mint a BPBW, ahhoz saját sör is dukál. Mi lenne méltóbb erre a címre, mint az összes szervező által főzött szuper kollab? Mivel pedig az idei évet az IPA mellett a gyümölcsös és savanyú sörök uralták, így adta magát, hogy a BPBW 2019 egy barackos-homoktövises savanyú NEIPA legyen. Vadul hangzik? Az is lett, de az abszolút pozitív értelemben.

A fővárosi Édes Érzés valahogy mindig mesterkedik valami újban, ha a sörökről van szó. Ők is benne voltak például az ország első csillám sörében, most pedig a Yeast Side-dal közösen készítenek 7 szuper limitált főzetet. Ennek a sorozatnak az 1. tagja lett egy epres saison, amiért viszont nem árt sietni.

Mi történik, ha egy jól sikerült Pilot sör elfogy? Hát főzöl belőle még egyet, még több anyaggal. Legalábbis a Horizont így gondolkodott, mikor a ribizlis sörében megsokszorozta a gyümölcstartalmat és kohozta Pilot Series #15 A NÉGYZETEN néven. Hogy mi lett belőle? Tesztünkben kiderítheted!

Old School részleg

Bár a Zip’s által indított SéfSör sorozat 2. darabja papíron amerikai vörös pilsner, mégsem érdemes az untig ismert lagerek közé sorolni a PalKonyha Pilst. Ez a sör ugyanis ötvözi a pilzeni jó ihatóságát az amerikai komlókkal és a vörös sörök karamelles ízével. Felkeltette az érdeklődésed? Itt tudsz róla bővebben olvasni!

Mind jártunk már így: van az a fogyasztó típus, akinek hiába ajánlod a világ legdurvább dupla IPA-ját is, ő mindig csak a régi, megszokott lagerét kéri és nem akar semmi újat kipróbálni. Erre a szitura találta ki az Ugar a Fake Your Pils nevű golden ale-t. Bár mégis egy lágeres sör, azért csak megindítja a fogyasztót az ale-k világa felé is. Ez pedig nekünk, rutinos rókáknak is érdekes lehet.

2020 Szűretlen. Fejlesztette: Totel