Main Area

Maszkban kocsmázni vagy nem maszkban kocsmázni? Ez itt a kérdés!

A kormány megint hozott egy olyan döntést, ami nem éppen kedvező a kedvenc kocsmáinkra nézve, ugyanis már bent is maszkban kell üldögélnünk és söröznünk. De vajon mi az igazság, mikor kell maszkot öltenünk magunkra?

A maszkviselés már lassan a mindennapjaink részét képezi, legalábbis az elmúlt több, mint fél évben már hozzánk nőtt ez a szokás. Szerencsére eddig a kocsmákban nem kellett viselnünk és nyugodt szívvel sörözhettünk. Aztán jött első körben az, hogy este 11-ig lehetnek nyitva a vendéglátó- és szórakozóhelyek, ami már alapból is érthetetlen, hiszen a kórság sem az óráját csekkolja, hogy most akkor mennyi is az idő és támadhat-e már. De a kormány legutóbbi bejelentése még inkább elkeseríti a kocsmázni vágyókat!

 Kép forrása: FOX News

Ahogy azt az operatív törzs is elmondta csütörtökön, a kormány kiterjeszti a maszkviselést a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre. A miniszterelnök ezt úgy aposztrofálta, hogy "hétfőtől új világ kezdődik”, amit mind a maszkviselésre, mind az ellenőrzésekre értett. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha elmegyünk egy étterembe, kocsmába, akkor is viselnünk kell a maszkot. Szerintem mindenki értetlenül állt a helyzet előtt, hiszen ez elég elképzelhetetlen. De az alábbi esetekben szerencsére levehetjük a maszkot:

A vendéglátó üzletben vendégként tartózkodó személy

a) a vendéglátó üzlet asztalánál ülve, vagy

b) ha a vendéglátó üzletben az ott megvásárolt étel, illetve ital elfogyasztása nem csak asztalnál ülve történhet, kizárólag az étel, illetve az ital elfogyasztásának időtartama alatt nem köteles a maszkot viselni.

Ezek alapján kicsit nehéz meghatározni, hogy pontosan mikor is kell maszkot hordani és mikor nem, de a Magyar Vendéglátók Ipartestületének közlése alapján azért mégsem annyira bonyolult ez a kérdés.

“MVI magyarázata a fentiek szerint: a vendégek az étterembe maszkban érkeznek, leülnek, levehetik a maszkot. Rendelnek, beszélgetnek, esznek, isznak, beszélgetnek, maszk nélkül. Ha felállnak az asztaltól (pl.el szeretnének menni mosdóba, vagy hazafelé indulnak), kötelesek felvenni a maszkot.Tehát mindenkinek arra kell ügyelnie, ha a vendégek nem ülnek az asztalnál, akkor mindenképpen maszkban legyenek.

Azt a személyt, aki a maszkot a vendéglátó üzlet üzemeltetője, illetve a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének alkalmazottja felszólítására sem viseli a jogszabályban meghatározott módon, az üzemeltető köteles a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy e személy a vendéglátó üzletet elhagyja.“

Úgyhogy a fentiek alapján nincs kifogás a szokásos heti kocsmázás kihagyására, de igenis figyeljetek oda a maszkviselésre!

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel