Main Area

Megújult arculattal és új sörrel térnek vissza a Hajnali Sörfőzők

Kisebb szünet után megújult arculattal térnek vissza a Hajnali Sörfőzők. Új, könnyed session New England IPA-juk és a jövőbeli terveik kapcsán beszélgettünk Marton Gergely sörfőzővel.

A Hajnali Sörfőzők csapatának első kísérleti söre 2016-ban látott napvilágot otthonukban. A sok pozitív visszajelzés és bíztatás hatására egyre többet főztek és kísérleteztek, majd 2018-ban jött el a nagy kiugrás, amikor is a közönség számára elérhetővé vált a Fraktál névre hallgató IPA sörük. Kezdetben a Yeast Side Brewery-vel főztek egy éven keresztül, majd a Krois Brewery-vel szintén egy évig. A visszatérést követően már a Reketye Brewing Co.-val folytatják a közös munkát. A korábbi alapszortimentjük részét képezte a Fraktál, a Sramli, a Farmer és az Acid Stroke. A Farmer (Saison) nem jött ki újra, de talán még a srácoknál akad belőle pár kósza üveg. A Fraktál és a Sramli megújulva érkeztek meg, az Acid Stroke pedig változatlanul elérhető, ahogy eddig is.

Viszonylag sok dolog történt a házuk táján a vihar előtti csend időszakában. Egyrészt főzdét váltottak, másrészt egy teljesen új, minőségi design-nal és üveg helyett dobozos formában tértek vissza a söreik. Ezen felül a receptek is módosultak kicsit, így a sörök nemcsak kívül, de a dobozon belül is megújultak. A legnagyobb változás pedig az, hogy kijött az első session NEIPA sörük is, ami egyébként már a karrierjük indulásakor is nagy álmuk volt, ez lett a Soft Aurora. Itt megragadnám az alkalmat egy kis szivárogtatásra is: a Soft Aurora csak az első lépcsőfok, ugyanis lesz folytatása, szintén egy NEIPA képében Azacca, Mosaic komlókkal és egy kis zabbal megtolva. Ki tudja? Talán még a második NEIPA-nak is készül majd folytatása… A téli időszakra pedig egy Robust Porter is várható tehát mindenképpen érdemes lesz odafigyelni rájuk!

Esetükben nem csak szimplán egy gerilla sörfőzdéről beszélünk, ugyanis rengeteg szolgáltatást is nyújtanak a fogyasztóiknak! Ha csapatépítésről van szó, akkor a tipikus rendezvényeken túl mennyire király már közösen elsajátítani a sörfőzés folyamatát? Hétvégére leugranátok a haverokkal a Balatonra és kéne egy hordó sör csappal együtt? Tematikusan végig kóstolnátok söröket a sörvilág legjobb képviselőivel? Feldobnátok az esküvőtöket minőségi kisüzemi sörökkel? Nos, ezekben a témákban a Hajnali Sörfőzők a segítségetekre sietnek. Keressétek őket bizalommal!

Nézzük is meg, hogy a jelenleg elérhető söröknél mire is számíthatunk!

Acid Stroke (Dupla Berliner Weisse - 5,6%)

Illat: Masszív feketeribizli

Megjelenés: Meggyszín, vékony habréteg

Íz: A feketeribizli íz nagyon szépen jön. Pont kellemesen savanyú, az íz bent marad a szájban még egy kicsit, de nem rántja össze. Az 5,6% ellenére és a jól eltalált savanyúságnak köszönhetően kiválóan csúszik igazából bármikor.

Fraktál (IPA - 6%)

Illat: Komló, citrusos, minimálisan malátás

Megjelenés: Kicsit hazy, szalmasárga szín, gyönyörű már-már csapoltsör jellegű hab

Íz: Egy mondatban összefoglalva ilyen egy harmonikus IPA. Előtérben van a komló, de jól összhangban a malátával. Kellemesen citrusos ízvilággal rendelkezik. A 30-as IBU miatt nem túl keserű és ezért rendkívül frissítő hatása van, simán belefér ebből így pár korsó egymás után.

Sramli (Hefeweizen - 4,5%)

Illat: Szegfűszeg, minimális banán, kissé rágógumis

Megjelenés: Zavaros mandarinszín, hosszan tartó fehér habkorona

Íz: A bajor búzasörökre jellemző banános szegfűszeges jegyek nem csak illatban, hanem ízben is kellőképpen jelen vannak. A korty alatt végig érezhetjük a tipikus fűszerességet, amit szépen ellensúlyoz, kiegészít a maláta. Szénsavtartalma talán valamivel alacsonyabb, mint egy átlag söré. Kortyérzete selymes, könnyen iható sör.

Soft Aurora (Session New England IPA – 5,5%)

Illat: Trópusokra repítő citrusos

Megjelenés: Szép hazy, baracklé szín, vékony habréteg

Íz: Ezt a tételt vártam a legjobban, mert elég nagy fanatikusa vagyok mindenféle NEIPA-nak. Nem kellett csalódnom, az illatában már érződik, hogy egy igazán jó nedűről van szó, a komló kifejezetten dominál, szépen jönnek a stílusra jellemző ízjegyek. Nagyon könnyen iható, nagyon citrusos és nagyon kiegyensúlyozott az ital. Nem is szaporítanám a szót tovább, érdemes mindenkinek kipróbálnia addig amíg még elérhető, ugyanis egyszeri főzetről beszélünk.

Összegezve mindegyik sört jó ízzel fogyasztottam, mindegyikben volt valami, ami tetszett. A mai piacon ezek a tételek abszolút jogosan állják meg a helyüket. Ezt azért tükrözik az untappd értékelések is ugyanis 3,5 – 4 között mozognak a sörök és ez itthoni viszonylatban szerintem egy nagyon pozitív visszajelzés.

A viszonteladók listája jelenleg még kialakulóban van, de az alábbi helyeken már biztosan kaphatók a sörök:

Lopó Bor- és Sörszaküzlet

Crafty Bar

Wunder sörművek

Beerselection

Italom – A kézműves delikát

Mandelbrot Pékség (Pilisborosjenő)

Fill the winebox

Ha közvetlenül szeretnétek támogatni a srácokat és azt, hogy mielőbb elérjék a céljaikat, mint például azt, hogy saját főzdét tudjanak nyitni, akkor érdemes közvetlenül a weboldalukon keresztül rendelni! Én pedig sok sikert kívánok nekik, illetve alig várom az új söreiket.

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel