Main Area

Megújulva várja a látogatókat a Dreher Sörmúzeum

A Dreher Sörmúzeum már eddig is sok látogatót csábított Kőbányára, de most még inkább megéri kilátogatni megnézni az elmúlt idők sörtörténetét, ugyanis szeptember 23-tól megújulva, megszépülve várják a látogatókat!

Az idei Turisztikai Világnapra időzítve újra megnyitotta kapuit a kőbányai Dreher Sörmúzeum, amely szeptember 23-tól az ország egyik legjelentősebb söripari szakgyűjteményével várja a látogatókat. A látogatók a már megszokott tárlatvezetés mellett akár sörkóstolón is részt vehetnek.

A Kőbányai Sörgyár 1979-ben, fennállásának 125. évfordulóján alapította a Söripari Emléktárat, amelyet 40 éves jubileuma alkalmából újítottak fel. Az országban egyedülálló szakgyűjtemény digitális és interaktív tartalmakkal, valamint sörkóstolóval várja az érdeklődőket. A múzeum műtárgyai a söripar és a Dreher Sörgyárak egyedi és pótolhatatlan történeti emlékei: műszaki és gyártási eszközök, makettek, zászlók, plakátok, fényképek, mozgófilmek, valamint képzőművészeti alkotások. A megújult kiállításon megtekinthető többek között az ország legelső dobozos söre, illetve több száz éves relikviák is, így a pesti egykori serfőző céh emlékei, a gyárról készült korabeli látványos makettasztal, vagy az egykori malátagyár míves tűzharangja.

A látogatók először egy rövidfilmet tekinthetnek meg a sörgyár történetéről, majd 30 perces múzeumi tárlatvezetésen vehetnek részt. Több ponton QR-kódok hívnak a virtuális térbe, hogy részletesebben is megismerhessük egy-egy tárgy történetét. A program után pedig azok, akiket teljesen átjárt a Sörmúzeum szellemisége méltó módon egy sörkóstolóval zárhatják a túrát, ahol csapolt Dreher Gold, Dreher Bak, Dreher IPA és dobozos Dreher 24 termékek közül választhatnak a résztvevők.

A sörfőzés egy nagy múltra visszatekintő mesterség, amely rendkívül izgalmas tárgyi emlékekkel és történetekkel szolgál az utókornak. Azt gondolom, hogy a sörgyártáson túl a mi feladatunk, hogy megőrizzük és ápoljuk az ehhez kapcsolódó muzeális értékeket. A látogatóközpont tervezésekor alaposan átgondoltuk, hogyan tudnánk legjobban átadni mindezt a sörök szerelmeseinek, természetesen úgy, hogy közben a járványügyi előírásoknak is megfeleljünk. Ezért a felejthetetlen élmények mellett mindent megtettünk látogatóink egészségének védelméért is” – mondta Török Róbert, a Dreher Múzeum főmuzeológusa.

Úgyhogy, ha az alábbi kérdések álmatlan éjszakákat okoznak neked, akkor most szerencséd van, mert minderre és még többre is választ fogtok kapni a látogatás alkalmával.

Milyen alapanyagokból készül a sör? Milyen sörivási szokások léteznek? Hogyan készült a sör régen és hogyan készül most? Hogyan lett id. Dreher Antalból a világszerte ismert „Sörkirály”?

A Sörmúzeum a járványügyi helyzetre való tekintettel maximum 15 fős csoportokban látogatható, a helyszínen maszk viselése és a 1,5 méteres távolság betartása kötelező. Oktatási csoportoknak a látogatás ingyenes. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amit ITT tudtok megtenni.

2020 Szűretlen. Fejlesztette: Totel