Main Area

Miskolcon őrültek és fertőzöttek főzik a sört

A miskolci Zip’s sörfőzdét fogjuk kicsit boncolgatni. Áradozom majd a Brewhouse-ról és megismerhetitek a gyárat is, ahonnan több mint 150 ügyfélhez szállítják a berendezéseiket világszerte.

Ha sikerült felkeltenem a clickbait címmel a figyelmet, akkor megnyugtathatok mindenkit, hogy ez a két kifejezés minden szempontból a legjobb értelemben értendő és a Zip’s mentalitását hivatott tükrözni. Miért ezeket a szavakat használtam? A válasz egyszerű. A miskolci látogatás alkalmával többször elhangoztak ezek a kifejezések abban a kontextusban, hogy teljesen őrült szenvedéllyel főzik a söröket, vezetik a Brewhouse-t, mindenki a csapatban odáig van azért, amit csinál. A fertőzött kifejezés pedig arra utalt, hogy aki lemegy látogatóba hozzájuk egyszerűen megfertőződik azzal a mentalitással, amivel ők rendelkeznek és elvarázsolja az egész milliő, ami körülöttük van.

Idén végre sikerült lejutnom tanulmányi útra a főzdébe/gyárba, ami szépen csendben tette a dolgát a sörfőzés és a sörözés területén nem csak itthon, hanem nemzetközi szinten is. A Zip’s sörei méltatlanul kevéssé ismertek és indokolatlanul kis reflektorfény irányul rájuk, de ez talán annak tudható be, hogy a fő profiljuk nem egészen a sörfőzés, hanem inkább a sör készítéséhez szükséges gépek előállítása. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a világ minden tájáról érkeznek be hozzájuk megrendelések olyankor, amikor valaki egy igazán jó és minőségi sörfőző rendszert szeretne kialakítani. A Zip Technologies az anyacég, amiből kinőtt a Zip’s Brewhouse és az életérzés.

Az 1993-ban alapított ZIP Technologies egy egymodelles kis sörfőző berendezés gyártó manufaktúrából mára egy minden iparági igényt kielégíteni képes vállalattá fejlődött, ami több, mint 50 féle berendezéssel (25 litertől – 5000 liter / főzet) van jelen a piacon. A berendezésekhez rengeteg olyan kiegészítőt is kínálnak, melyek célja a már elkészült sörök értékesítésének egyszerűsítése és monitorozása. Több mint 150 ügyfelük van világszerte, 45 mérnökkel és technikussal dolgoznak a több mint 7500 m2 üzemi területen. A tudásuk azonban nem csak Miskolcra korlátozódik, hiszen Turóczi József járja a világot, üzemeli be a berendezéseket és segíti az újonnan nyíló főzdéket a sörfőzéssel kapcsolatban is. 23 nemzetközi és hazai díjat és elismerést gyűjtöttek már be és már több mint 75 féle sört főztek le, ami elég baráti ahhoz képest, ahhoz képest, hogy nem a sörfőzés a fő profiljuk. 22 országban vannak Zip’s berendezések, ami azért elég durván hangzik, mert ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag a világ 10%-a az ő berendezéseivel főzi a sört!

2012-ben hozták létre a látványsörfőzdét, amolyan bemutatóterem jelleggel, de azóta az egy etalon lett, nem csak a látványsörfőzde miatt, hanem a konyha, kiszolgálás és a mentalitás miatt is!

A mentalitáshoz egy kis sztori, ami a látogatásunkkor fogadott minket. Miskolcon éppen Kocsonyafesztivál volt folyamatban, ahol nem lehetett alkoholt kapni, ami kicsit visszás számomra, hiszen nekem a fesztiválok azért némi alkoholizálással járnak. Kinéztünk a Zip’s standra ahol éppen megnyerték a fánk készítő versenyt, gyakorlatilag napokig nem aludt a séf, aki megalkotta. Nagyjából ilyen mentalitásra lehet gondolni velük kapcsolatban.

Természetesen eljutottunk a lényeghez, a Zip’s Brewhouse-hoz. Egyszerűen zseniális az a hely. Egy épületben van a (látvány)főzde és maga a vendéglátóegység is egy ízléses üvegfallal elválasztva. A főzdében kezdtük a túránkat, ahol megmutatták mit és mennyit főznek éppen és általában. A tavaly év végi blockbustert is sikerült még tankból megkóstolnunk, mert volt még a Zip’s és a Jameson szerelemgyerekéből, az Angel’s Serből. Éppen ketten voltak ügyeletben és nagyban ment a sörfőzés, kicsit lábatlankodtunk nekik, úgyhogy tovább is álltunk.

Ha a pub Budapesten lenne, akkor sok év után végre lenne újra törzshelyem! Mind arculatilag, mind a hangulatot figyelembe véve egyszerűen megragadott a hely. Letisztult belső, kényelmes boxok, önkiszolgáló sörcsapok az asztalok többségénél és kellemes félhomály uralkodik belül. A saját söreik mellett ottjártunkkor Brewski sörök is voltak már csapon, ami elég nagy plusz tekintve, hogy egy extra söröket készítő külföldi sörfőzdéről van szó, akinek a söreit nem találod máshol csapon az országban, legfeljebb valami alkalmi csapfoglaláson. A kiszolgálás mondható makulátlannak, gyakorlatilag mindenki lesi a vendégek kívánságát. A sörök mellett konyha is van és végre volt szerencsém kipróbálni a messze híres burgereket, régóta bakancslistás volt nekem. Nagy burger párti vagyok, de ez benne van a TOP5-ben, a tálalás pedig a TOP 3-ban. A pub maga kezdetben még kicsit üres volt, de ahogy telt az idő egyre jobban megtelt a helyi arcokkal és az átutazókkal, akik szerintem célzottan ide szerettek volna jönni.

Nincs értelme sokat ömlengenem a helyről, javaslom mindenkinek, hogy menjen le és cáfoljon meg, ha tud!

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel