Main Area

Mit rejt a táska

Gergő kollégám nemrég megvizsgálta, mit ért el a Beercase 1 év alatt. Most lássuk, hogy néz ki egy konkrét csomag tőlük.

Még karácsony előtt kopogtatott nálam a postás egy igen pofás (és nehéz) kartonbőrönddel, hiszen a Beercase stábja meglepett minket a decemberi, „Kisüzem, nagy karácsony” tematikájú csomagjával. Mivel már többször rendeltem tőlük, tudtam, mire számítsak: 8 darab üveg/doboz várt a pakkban, köztük néhány nehezen levadászható hazai kisüzem terméke is, no meg persze pár, máshol eddig nem látott külföldi nagyágyú. Itt meg is torpannék egy pillanatra, mert bár a most boncolt csomag a Beercase jófejsége miatt jutott el hozzám, az elmúlt évben többször is befizettem 1-1 nyolcas pakkra, mert amellett, hogy tényleg elhoznak pár kuriózumot az ajtód elé, még forintra visszaszámolva is igen megéri egy meglepetéscsomag. Hogy mást ne mondjak, átlagosan kapunk ugyanis 2 határainkon túlról hozott igazi masszív sört, amiért egy kereskedésben szemrebbenés nélkül elkérnek egy ezresnél jóval többet is, de a hazai sörök sem az alsó polcról valók sem árszabás, sem minőség tekintetében.

Ezzel a háttértudással felruházva kutattam át a decemberi csomagot. Kellemes meglepetés volt, hogy szokásukhoz híven, a Beercase most sem engedett a 8 fűszeres/sötét sör csábításának karácsony apropóján, minden dobozból össze lehet állítani egy tisztességes kóstolósort bevezető, lazább főzetekkel, komlós IPA-kkal és záró, masszív főzetekkel. Ehhez egyébként egy jópofa, szakmailag megalapozott, de közel sem száraz vagy érthetetlen bemutató lapka is segít minket, ami a csomag tartalmát írja le és jellemzi tételesen.

Ennek segítségével én is könnyedén felállítottam a sorrendet és nekifogtam az elemzés legkellemesebb pontjának, a kóstolásnak.

Mighty Millers Brewing Co. - Endless Summer

Kezdésnek a viszonylag frissen alakult Mighty Millers blonde ale-jét választottam, amit eddig eredménytelenül próbáltam levadászni még a nagyobb sörforrásokban is. Most viszont sikerült, végre ott állt előttem a maga borostyán színű valójában. Illata kifejezetten kenyeres, elfogyasztva pedig laza, de tartalmas sört kapunk, amiben megjelenik a belgás ízvilág édeskés gyümölcsössége, de azért a komlót is odatették, amennyire ez a blonde ale-hez illik. Kapunk tehát a fajtánál jellemzőhöz képest erősebb ízű sört, ami egyszerre hozza a kezdősörök könnyedségét és a télen elvárható teltséget is. 

The Wild Beer Co - POGO

A kóstoló egy kvázi-APA-val folytatódott, ami viszont nem is akart az American Pale Ale nagykönyvi definíciójához hasonlítani. A POGO név maga is a sörbe jó ízléssel beledobált Passion fruit, Orange, Guava és Orange peel rövidítése (marakuja, narancs, guava és narancshéj), ráadásul az elkövető is a Wild Beer, akikről annyit kell tudni, hogy egy olyan angol társaság, akik nem rettennek meg a beteg ötletektől (főleg a gyümölcsös és savanyú sörök terén), de szinte mindig hibátlan és zseniális lesz a végeredmény. Nincs ez másképp most sem, hisz a multivitamin mix illatú APA lágy, krémes és eszméletlen gyümölcsös. Ott van a narancs olaj, ott a guava, de kis fűszeresség is belopózik a képletbe. Nálam ez elég erősre sikerült dobozból ez lett az abszolút kedvenc és csak bizakodással tölt el, hogy a Wild Beertől szinte minden dobozba kerül 1-1 főzet.

Zentus Craft Beer - Betty Juice

Következett a Betty Juice, a Zentus IPA-ja, amit a doboz megbontása előtt nem sokkal volt szerencsém kóstolni a főzde rendezvényén. Akkor is betalált és most is örültem, hogy viszont látom. Bár hivatalosan sehol nincs ott a New England jelző, a sör mégis olyan gazdag, krémes, telt és gyümölcsös, hogy simán felkerülhetne a címkére. Az ízjegyeket itt egyértelműen az alapul szolgáló Citra komló citrusossága biztosítja, de keserűség helyett inkább édeskés ízt kapunk, abból is a legjobbat.

Rothbeer - Bakancslista Best Of - Mosaic

A Rothbeer idén újraélesztette még a hőskorban elindult Bakancslista sorozatát, aminek a célja, hogy egy alaprecepttel mutassa be a különböző komlók sajátosságait. Ebből a mára 26 tagúra duzzadt tanulmánysorból tért vissza az egyik közönségkedvenc, a Mosaic. Bár a közelmúltban volt 1-2 főzet, amiben nem volt átütő a komlókarakter, szerencsére az új, mosaicos változatnál ez nem lépett fel. Már illatban is ott a komló, ízében pedig végképp kibomlik a Mosaic citrusos, gyantás és fűszeres világa, amit egy korrekt, de a sör szempontjából semleges maláta alap támaszt meg. Ezt azok is élvezhetik, akik csak egy jót innának, de a sörfőzéssel kacérkodók tudják igazán értékelni a Bakancslista visszatérését.

FIRST The Craft Beer Co. - Imperial Mustache

A FIRST mostanában elég szépen ráfeküdt az IPA vonalra, amit nem is bánok, hiszen egyértelműen újra és újra megugorják a maguknak beállított lécet. Ilyen ugrás az Imperial Mustache dupla IPA is. A sör nem álmodja újra a DIPA fogalmát, helyette citrusos illattal és ízzel kényeztet, ami kerek, jól csúszik és a malátás édességgel karöltve egy tök jó sört alkot.

Vaskakas Sörfőzde Charlatan

Róla már nem olyan rég meséltem, így a részletesebb infókat itt találjátok. A kóstolósorba legyen elég annyi, hogy most is hozta a formáját a magyar-belga sör.

Siren Craft Brew - Broken Dream Breakfast Stout

A decemberi csomag „reklámarca” az itthon eddig nem kapható, Angliában viszont díjnyertes kávés stout volt a Siren Craft háza tájáról. Akinek pedig az előző mondatból a „kávés stout” rész ragadta meg a figyelmét, jó hírünk van, ez A Kávés Stout. Vöröses-fekete, pörkölt kávé illatú, ízében is jön a fekete leves, ráadásul e mellé, sima, krémes és édeskés. Nem kellett csalódnom a számomra eddig ismeretlen szirénekben sem.

Szent András Sörfőzde - Esthajnal '18

Bár a csomag eddigi tartalmára is jellemző volt a citrusos és/vagy édeskésebb ízvilág, ami nálunk a karácsonyhoz kötődik, a Szent András Sörfőzde idei Esthajnala volt a választék igazi karácsonyi söre. Az Esthajnal ’18 közelebbről egy füstölt szilvás imperial stout, ami masszív (de nem kilógó) alkoholos testével, valamint valóban füstös és lágy, aszalt szilva krémre emlékeztető ízével zárta le ezt a kóstolót. Igazi kuriózum ez a sör és az Esthajnal sorozat eddig szívemhez legközelebb álló darabja.

Egy kellemes kóstoló kör után tehát itt az összegzés helye: A Beercase magas szintre emelte a meglepetés-doboz műfaját. A decemberi csomagban még csak közepesnek mondható sört sem találtam, minden jelleg rajongójának odakacsint kicsit, ráadásul a két külföldi főzet is kuriózumszámba megy. Én személy szerint már a Wild Beer Co. sörei miatt is hajlok az előfizetésre, de azokat is csak biztatni tudom, akik a hagyományosabb ízeket szeretik. Még egyszer köszönöm a srácoknak a dobozt és persze a szakértelmet, amivel ezt összeállították. Akinek pedig ezek után megjött a kedve a küszöb elé szállított havi 8 palack boldogsághoz, erre megteheti a szükséges lépéseket.

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel