Main Area

Münchausen - TESZT

Vaskakas Sörfőzde
Sörfajta Dunkelweizen
Szín Fekete
ABV 5,4
IBU 13
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Magnum és Hallertauer Mittelfrueh komlókkal készült barna búzasör.

A név eredete: "Barna búzasörünknek egy olyan nevet kerestünk, ami egyértelműen utal a sör bajor stílusára. Így ki másról is neveztük volna el a sörünket, mint a német származású Münchhausen báróról, aki a legendák alapján hihetetlen események részese volt. Így például utazott repülő ágyúgolyón, a hajánál fogva húzta ki magát a mocsárból, és egy harc után csak akkor vette észre, hogy  hiányzik a lova hátsó fele, amikor szegény állat hiába vedelte a vizet, csak nem akart a szomja csillapodni, mivel az kiömlött belőle a másik végén."

A sör története: "Aki járt már Bajorországban, biztosan találkozott a tradicionális barna búzasörrel, a Dunkelweizennel. A Münchausen megalkotásánál a bajor sörözőkben szerzett élmények motiváltak bennünket. Közepesen testes, malátás íz mellett a banán és a szegfűszeg ízképletei gazdagítják e sör karakterét."

Teszt

A dunkelweizennek, vagyis a barna búzasörnek valahogy nem volt szerencséje a hazai sörforradalommal: bár világos társával ellentétben a boltok polcain nem sűrű belőle a német import változat, ezen a hazai sörfőzők sem nagyon akartak változtatni. Mondjuk annak tükrében, hogy maga a fajta nem is az extravagáns ízkavalkádjával, hanem letisztultságával tudna esetleg kitűnni, ez nem is csoda: hasonlóan a lagerhez, ezt is nehéz összehozni, cserébe viszont a különbségeket csak a keményvonalas sörfanok tudnák megfogalmazni. De éppen ezek miatt az okok miatt öröm néha ezzel a német fajtával is találkozni, például a Vaskakas alapkínálatában.

A nagyotmondó báróról elnevezett Münchausen üveg külcsín tekintetében túlteljesíti a kötelezőt: a címkén a főhős éppen fél lovát itatja, mindezt mesekönyvi minőségben illusztrálva. Az üveg tehát megy a megtartósok közé, a sör pedig a pohárba. Az ital vörösesbarna, a búzasör banános jellege és a színt adó maláta füstössége egyaránt beköszön. Ízét is ez a kettős uralja: eleinte inkább az észteres „sima” búza jelleg, majd jön a füstös-pirítósos utóíz, ami tisztességgel el is nyúlik. Ebben a tekintetben tehát a Münchausen hozza, amit vállalt, de még egy fontos elemet meg kell említeni: mer ivós lenni. Az íz ugyanis, bár nem gyenge, nem is taglóz le, épp annyira intenzív, hogy ebből pár korsó is lecsússzon egy este. Ez pedig a nagy sörök dominálta piacon merész húzás, de nekem bejött.

A sör tehát egy füstös búza, ami kiváló akár egy egész estére. Aki pedig ezt keresi, nem fog csalódni, Münchausen itt nem füllent.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel