Main Area

Ninkasi - TESZT

FIRST The Craft Beer Co.
Sörfajta New England IPA
Szín Borostyán
ABV 6,5
IBU 48
Kiszerelés Csapolt, Doboz - 0,33 l

Amarillo, Citra és Equanot komlókkal, valamint zabbal készült IPA.

Premier

Teszt

Nem is tudom, fejlődött-e más főzde megítélése a szememben akkorát, mint amekkorát a FIRST mostanság, hála az újdonsült, kis dobozos (NE)IPA sorozatnak. Mert az rendben van, hogy eddig is tisztességgel űzték az ipart, de a nemrég megjelent Kohatu Kohatu után éreztem azt, hogy már konkrétan előre várom az új „arcos” söröket és kíváncsi vagyok, mit főznek ki az újabb dobozokba. Szerencsére az ipar pörög annyira, hogy erre ne kelljen sokat várnom, hiszen az új sör már meg is érkezett Ninkasi néven, ami újra csavar egyet a főzdének amúgy nagyon működő New England IPA receptjén és a szokásos malátaalapba zabot is belekever. Ilyen előfeltevésekkel vándorolt hozzám a sörfőzés ősi istennőjéről elnevezett főzet egy doboza. 

A Ninkasi tele van meglepetésekkel, melyek közül az első rögtön a pohárba töltésnél fogadja az embert. A sör ugyanis nem csak hogy matt, de egyenesen egy jó adag rostos baracklére emlékeztet apró habbal a tetején. Persze kis szaglászás után már oszlik ez a képzavar, mivel így a barack helyett az ismerős trópusi gyümölcsös komlók illatát és némi zabot kaphatunk el. Na, de ne temessük még a barack-párhuzamot, legalábbis ezt üzeni az első korty. Az ízben ugyanis ott a csonthéjas, amit azért megbolondít egy kis citrusosság, némi papaya és persze a jellegzetes trópusi mix lédúsnak ható íze is. Persze a zabról sem feledkezhetünk el, hiszen ez a gyümölcsparádé egy krémes testhez társul, ami sűrű és a komló ízeket elegánsan kerekíti le a kívánt kortyérzethez. Így pedig az egész sör egy egységet alkotva, egy végső komlós keserűséggel búcsúzik jó hosszan az ízlelőbimbóinktól, épp addig, amíg kibírjuk új korty nélkül. 

Bár a Ninkasival már egész magasak voltak az elvárásaim, el kell ismernem, hogy nem csak teljesítette a kötelezőt, de bizonyos szempontból meg is ugrotta azt. A sör krémes, juicy, sokrétű és izgalmas, azaz mindent hoz, amit csak a stílustól várhatunk, mindezt pedig szépen egybe forrasztva, ahogy egy istennőhöz illik. 

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel