Main Area

Nyúlon Innen ‘19 - TESZT

Szent András Sörfőzde
Sörfajta Vörös ale
ABV 4,9
IBU 42
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Premier

Teszt

Be kell vallanom, gyerekkorom óta szeretem a húsvétot, de évről évre más-más eleme fog meg. Régen az embertelen mennyiségű csoki tojás miatt vártam az ünnepet, ami aztán kisvártatva locsolópénzre cserélődött, majd jöttek a lányok és a házaknál arcba tolható finomságok. Ez után pedig megérkezett a Szent András Sörfőzde, a karácsonyi Esthajnal után második szezonális, folyton változó, ünnephez kötött sörsorozata, a Nyúlon Innen-Nyúlon Túl páros, ami idén már a 3. évét tapossa. A hagyományokhoz híven pedig a locsolóverset sem tanultam hiába, hiszen idén is megérkezett a két tapsifüles, méghozzá szintén a megszokott séma szerint. A Nyulak természete ugyanis, hogy eddig minden évben egy vörös ale viseli a nevet és legalább egy palackba kerül valamilyen izgalmas fűszer is. A 2019-es fűszerválasztással pedig nem is tudtak volna jobban kedvezni nekem, hiszen a „natúr” Nyúlon Innen egzotikusabb ízvilágúvá faragott testvére, a Nyúlon Túl füstölt chilivel érkezett meg, méghozzá egyenest a botrányosan jó BBQ szószáról ismerős KígyósCsilitől. Így nem volt mese, betöltött kölnivel, zölderdővel felfegyverezve ezeket is meg kellett kóstolni.

A palackbontásban elsőnek áldozatul eső Nyúlon Innen csinos bronz bundával és nyúlfülnyi magas habbal fogadja a vendéget. A sör illatában a red ale-től várható visszafogott karamell jelenik meg, ami nem is vezeti tévútra az egyszeri kóstolót. Az ízben ugyanis csakugyan a grillázsos édesség dominál, azonban (talán a tavalyi eresztésnél is szebben), mindezt a komló keserűsége elég precízen egészíti ki, vagyis finomhangolja. Így ugyanis a sör bár édeskés, nem lesz gejl, sőt egyfajta vegyes gyümölcs lekvár íz is visszaköszön belőle. Az íz sokáig intenzív marad, kitart, sőt, melegítés hatására elég nagy léptékben ki is nyílik. 

A Nyúlon Innen alapvetően azoknak született, akik leöblítenék az út porát vagy lekísérnék valamivel a kötelező bejglit egy látogatás alkalmával, mindezt anélkül, hogy szokatlan ízek zavarnának bele a sörözésbe. Bár a magam részéről sosem zökkent ki egy-egy extrém hozzávaló, számomra az idei volt a legkellemesebb red ale alap az eddigiek közül, így a nyúl innenső oldala is belopta magát a szívembe, köszönhető a jól eltalált komlónak és a telt íznek.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel