Main Area

Öktöberfest - TESZT

FIRST The Craft Beer Co.
Sörfajta Märzen
Szín borostyán
ABV 5,8 %
IBU 16
Kiszerelés 0,33l üveg

Sörfőzde leírása a sörről

Újra Öktöberfest - újra FIRST sör! Idén is lefőztük hagyömányösnak möndhatő Oktoberfest märzenünket - és ahögy körábban, úgy ezúttal is játszöttunk kicsit a recepttel. Hangyányit harapósabban és erősebben érkezik tehát röpögős malátákkal töltött, német kömlőval fűszerezett Öktöberfestünk!

TESZT

„Ahogy a neve is mutatja, egy erősebb "márciusi sörnek" főzték márciusban, és a nyár folyamán hideg barlangokban, pincékben ászokolták. A modern változatai visszavezetnek 1841-be, amikor a Spaten kifejlesztette az ászokot, egyidejűleg a bécsi ászok kifejlődésével.

Ugyanakkor a märzen név sokkal régebbi, mint 1841-es. A korai darabok még sötétbarnák voltak, és Ausztriában a név az erősségre utalt (14 °P) inkább, mint a stílusra. A német félbarna ászok változatot (azidőben a bécsi stílust) 1872-ben csapolták először az Oktoberfesten, és ezzel olyan hagyományt treremtettek, amely 1990-ig tartott, amikor az aranyszínű fesztiválsört tették a fesztivál hivatalos sörének.”

Megjelenés: A pohárba töltve egy enyhén opálos borostyánszínű, meglehetősen tiszta sör fogad minket. Habtartóssága gyenge, kitöltés után azonnal tovaszáll.

Illat: Intenzív, gazdag és édeskés malátaillat jellemzi. Kenyeres, kenyérhéjas jegyek jelen vannak, komlót egyáltalán nem érezni.

Íz: A korty eleje édes malátaízzel indul, majd a vége egy enyhén száraz lecsengést biztosít. Enyhén keserű, így az édes kezdést megfelelően zárja, illetve kiegyensúlyozza. Komlóíz minimálisan érezhető benne fűszeres jegyekkel.

Összbenyomás: Igazából nem vagyok nagy rajongója az alsó erjesztésű söröknek, de azért a kategórián belül akadnak kellemes tételek szép számmal. Amit hiányoltam ebből a tételből az a hab, mivel sajnos az gyakorlatilag nem volt, viszont az összképen hatalmasat dobott volna. A szénsavasság már egyéni preferencia, szerintem mehetett volna egy kicsit több, hogy még karakteresebb legyen a történet. Mindent összevetve nekem ez a märzen alapvetően ízlett, hozza azt a szintet, amit egy ilyen sörtől elvárunk. Úgy is október van, egy jó csülkös menü mellé ebből garantáltan csúszni fognak a korsók!

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel