Main Area

Old Hops Are Never On Strike

MONYO Brewing
Sörfajta IPA
Szín Szalmasárga
ABV 6,4
IBU 40
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

A Radical-sorozat 5. tagja, egy eredeti magyar (vagy talán egykori jugoszláv) komló fajtával, a Bácskaival készült IPA. A sör további érdekessége, hogy folyamatos komlózással készült, azaz a komlót 60 részre osztva, percenként adták a sörléhez.

Teszt

Van egy dicséretes felelősségtudata a Monyónak, hiszen már 3. alkalommal készít magyar sört magyar komlóból. Más kérdés, hogy az előző kettő, azaz a 2 évjárat Hop Harvest nem hagyott bennem túl maradandó nyomot. Elhiszem ugyanis, hogy a friss komló más, de eddig az istennek se sikerült belőle előcsalogatni azokat az ízjegyeket, amiért jó is lenne egy ilyet inni. Maradt tehát az érdekes jelző, vagy még az se. Most viszont Antiék csapata egy eredeti magyar fajtára bukkant, amely a Bácskai nevet viseli, a világ kb elfelejtette, de ők leszedtek egy főzetre valót, amibe az óra minden percébe adagoltak egy keveset, csak hogy kihozza az összes benne rejlő potenciált. Aztán lesz valami.

Valami lett. Egész pontosan a Radical széria új söre lett, aminek arany színe még rendben is volna, de a sörből áradó fűszag kissé megakaszt. Persze nem nekem kell magyarázni, hogy a komló a kannabisz közeli rokona, ezért mutathat hasonló illatokat, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy egy rakparti gandzsa klub hátrahagyott fellegét szívesen szagolom sörben. Mindegy, korty. Arcba vágó, masszív keserűség, amit először egy kellemetlen, nyers, zöldes íz kísér némi vasassággal. A korty közepére érve a keserű tompul, némi édességet is érzek. Egy ideig. Aztán viszont megérkezik a komlópellet-szétrágós vadkeserű. Itt bizony van baj, de tesztről van szó, nem szabad feladni. Még egy korty, kis szellőztetés, aztán még egy. A pohár felénél a keserűség tompul (vagy csak én szoktam meg), cserébe előbújik egy, már frissen is fáradt IPA, amely végén gyógyszeres ízeket is hordoz. A sörrel ennyiben maradunk.

A Bácskai komlót sajnos nem véletlenül felejtették el, legalább is ez alapján a sör alapján. Nem tudom eldönteni, hogy az alapanyag tud csak ennyit vagy a sok ismeretlen faktor miatt a technológia része csúszott félre, mindenesetre az, hogy ez a sör teljes árú termékként jelent meg a piacon a Monyónak elég nagy blama. Anno még a Yummy Mummy elődje kisebb hibáért is a csatornában végezte. Mindenesetre érdekesnek érdekes a tapasztalat, de én fájó szívvel konstatálom, hogy nem kis hazánk fogyja megszorongatni az amerikai komlóföldeket.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel