Main Area

Pilot Series #14 - Rosehip & Rooibos Winter Ale - TESZT

HORIZONT Brewing
Sörfajta Vörös ale
Szín Bronz
ABV 6,8
IBU 70
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Csipkebogyóval és rooibos teával készült vörös ale

Premier

Teszt

A Horizont mostanában nagyon belopta magát a szívembe, ami a masszív, inkább téli söreit illeti. Talán ennek köszönhető, hogy az utóbbi időben a kísérleti Pilot sorozata picit csendesebb volt és háttérbe húzódott. Ennek viszont karácsony táján vége szakadt, hiszen a kísérleti széria jegyzéke egy 14. névvel gazdagodott, ami most a rooibos és a csipkebogyó zamatát szeretné téli teás ale-be oltani. Mivel pedig az italok közül a jó teával is meg lehet fogni, nem volt kérdés, hogy kipróbálom a Pilot 14-et is. 

A szokásosnál picit dekoratívabb címkével díszített üvegből rézvörös (illetve rooibos tea vörös) ital keveredett a poharamba apró habbal. Az afrikai vörös fokföldirekettye (igen, ez a rooibos hivatalos magyar neve, ma is tanultam valamit) nemcsak a színben képviseli magát, hisz a sör illatában is a belőle készült tea a legjellemzőbb kis komlóval fűszerezve, sőt a sör ízét is ez dominálja. Italunk ugyanis egy elnyúló teaíz azt végig kísérő gyógyfüves kesernyével, végén egy kis malátával. Ezt a másik fő adalék a csipkebogyó csak a korty eleji savanykás ízzel és a háttérben húzódó bogyós zamattal töri csak meg, de egyértelmű, hogy a sör fő csapásirányát a rooibos határoza meg. 

Összhatás tekintetében most sem kellett csalódnom a Horizontban, hisz hozta amit ígért: felfedezhető volt a csipkebogyó, a rooibos pedig végig mutatkozott az ízen, sőt maga az ital is egy sör-tea hibrid lett. Bár nem próbáltam ki, a Pilot 14 akár forralt sörnek is működhet, de aki hidegen kóstolná a teásan üdítő sört, az sem jár rosszul. Azt pedig talán mondanom sem kell, hogy a teásoknak erősen ajánlott ez a tétel. 

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel