Main Area

Punch Line - TESZT

Dimbo Lab
Sörfajta Brut IPA
Szín Bronz
ABV 6
IBU 27
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Waimea komlóval, maris otter extra pale,és savanyított malátával, valamint balaton-felvidéki zweigelt musttal és bogyózott terméssel készült brut IPA.

A sör története: "Minden évben szeretnénk egy italian grape ale-t csinálni az adott év szőlőterméseiből. Nyár elején nyilvánvalóvá vált, hogy ez idén brut ipa lesz. Persze mindenki szerint jobb volt a tavalyi, reméljük jövőre már az idei lesz jobb. Visszajelzés: hagyjuk"

Teszt

Nehéz lehet egy sztár kisöccsének lenni, a Punchline pedig éppen erre vállalkozott, hiszen a Dimbo nagy sikerű 2017-es Riesling Saisonja után ez a szőlős brut IPA jelentette az idei Strommer szőlős sört. Ezen a terhen persze a stílusválasztás sem segített, mivel a Mad Scientisttel holtversenyben akarták behozni a száraz IPA stílusát hazánkba. És hogy mi lett ennek a vége? Egy kattintás a lenti Untappd gombra, és látható, hogy a sör enyhén szólva is vegyes fogadtatásban részesült. De miért lehet ez?

Röviden azért, mert kb senki sem erre számított. Na de haladjunk sorban. A sör kiöntve masszív habot képez, teavörös és valami kevereg benne (felteszem a must alakos elemei ülepedtek le). Illatában tényleg ott van a fehér szőlő és a komló, sőt egy enyhe tutti-fruttis édesség is. Belekóstolva először a must és a komló kap el, majd következik a pezsgős szárazság, végül a korty újra mustban és enyhe komlókeserűben zárul. A brut részt tehát leginkább a középső, pezsgősebb szakasznak tudom be, az itt-ott feltűnő funky ízhez viszont már nehezebben tudok összetevőt kapcsolni (talán a szőlővel jött). Az íz elsőre csapongó, kicsit vad és skizoid, de ezen szerencsére sokat dob a melegítés, ami pár Celsius fok múlva egybe simítja az aromákat egy kellemes, komlós-szőlős sörré.

Összegezve ez a sör két dolog NEM: nem klasszikus brut IPA (de ezt a szőlő hozzáadásánál már sejteni lehetett), valamint nem a tavalyi Riesling Saison. Ha rokonítanom kellene, jellegben talán a HopTop Szezon Fröccse áll legközelebb a Punchline-hoz. Ha pedig ezeket elfogadjuk, kapunk egy jól eső, őrült és érdekes sört, azaz azt a folytonos újdonságot, amit a Dimbo-tól már elvárhatunk. Érdemes tehát elvárások és előzetes feltételezések nélkül kóstolni, úgy nálam betalált.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel