Main Area

Rettegett Iván (2018) - TESZT

Szent András Sörfőzde
Sörfajta Imperial stout
Szín Fekete
ABV 9
IBU 60
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Premier

Teszt

Bár a Szent András eddig is egy megbízható, viszonylag szerteágazó és országos szinten is elérhető alapkínálattal terjesztette a jó sör igéjét, mostanában mintha ebből a komfort zónából is kiléptek volna. Először kijött a 3 éve érlelt Black Rose elegáns kóstoló csomagja, majd a karácsonykor elmaradhatatlan Esthajnalnál is egy füstös-szilvás imperial stoutra esett a választás. Innen pedig már a figyelmeseknek feltűnhetett, hogy a főzde elég szépen ráfekszik a testes, sötét sörökre. Nos, ez a tendencia folytatódott, hiszen Békésszentandrásról újabb díszdoboz került a boltok polcaira, méghozzá olyan, melyet orosz építészeti minták és egy kísértet kastélyba illő cár portré díszít. Megérkezett Rettegett Iván, az orosz imperial stout, hogy megostromolja az ízlelő bimbókat!

A cár főzete nem is tétlenkedik, hisz a fekete, apró habú ital már illatában is hordozza a lehűtött kávé ígéretét. Mivel pedig egy uralkodó nem fenyegethet alaptalanul, belekortyolva a sörbe a jeges kávé az, ami először beugrik. Az édeskés fekete leves íze masszív, akárcsak a sör maga, de emellett az alkohol szerencsére inkább csak melenget, nem tűnik ki. Persze Iván esetében nem érdemes leragadni a kávénál, mert a fifikás orosz annyival többet tud, ha az embernek van türelme a zord északi tél utáni melengetéshez. A hörpintés utáni pillanatban például megjelenik a kakaópor íze, mely fokról-fokra lesz egyre intenzívebb, de beugrik mellé a fekete csoki, sőt a rumos dió is. A lecsengés is gazdagodik, hisz itt a sör füstösebb arcát mutatja meg, sőt út közben még egy enyhe földi mogyorós íz is feltűnhet. Mindezt a sokszínűséget pedig egy közepesen telt, selymes, édeskés és hosszan tartó korty rejti magában. 

A Rettegett Iván idei főzetének sikerült felülmúlnia elvárásaimat, hisz itt nem „csak” egy masszív, de egy ízt domborító russian imperial stoutot kaptunk. Bár esetünkben a test nem taglóz le, ettől, és a jól leplezett 9%-tól a sör jól iható lesz, ráadásul mind a kávés, mind a csokis ízvilág legjavát szépen bemutatja. Nem kell hát félni Ivántól, jó lesz vele találkozni.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel