Main Area

Rettegj máj, megjött Iván

Az orosz tél nem éppen egy barátságos dolognak hangzik, de a Szent András főzde söre még azt is élhetőbbé tenné valószínűleg. Rettegj máj, megjött Iván!

Szent András Sörfőzde egy új taggal bővítette a sörei számát, mégpedig egy russian imperial stouttal, ami a nevét egy orosz cárról, IV. Iván Vasziljevicsről kapta. Őt csak Rettegett Ivánnak becézték. A nevéből már lehet asszociálni, hogy nem éppen valami gyerekbarát emberről volt szó és hát a sör is ezt a vonalat képviseli. Nem éppen gyereknek való egy olyan sör, ami 23 ballingos szárazanyag tartalommal, 9 százalékos alkoholfokkal és négyféle malátával terrorizálja a népet.

A russian imperial stout több évszázados kísérletezés, tudás és játékosság eredménye, amelyet a 18. századi brit sörfőzők készítettek azért, hogy az orosz cárnak és udvartartásának kedveskedjenek. Ehhez a tekintélyes alkoholfokú, gazdagon fűszerezett, kirobbanóan zamatos, már-már átláthatatlanul fekete sörhöz a szentandrásiak négyféle malátát adtak, amelyek tökéletes harmóniát alkotnak a füstös, a csokoládés és a krémesen karamellás ízkarakterekkel.

Szokás szerint nem szarral gurítanak a csomagolásnál (sem), ugyanis minden üveget feltüntetik az évjáratot és minden palack külön díszdobozba kerül. A Rettegett Ivánokat mindig az adott év elején lehet kóstolni és beszerezni, amíg a készlet tart. Ez azt is előre vetíti, hogy egy újabb szezonális sörrel van dolgunk, ami így becsatlakozik majd az Esthajnal, a Vári Nővérek és a Nyulas sörök csoportjába.Egyelőre még van pár üveg az idei eresztésből, megéri bespájzolni belőle és elrakni egy (pár) évre. Ennyi pénzért ráadásul ajándék!

A Rettegett Ivánhoz egy kisfilm is készült, amely nem csak Iván, de a múlt század egyik legjelentősebb orosz rendezője, az éppen 70 éve elhunyt Szergej Mihajlovics Eisenstein előtt is tiszteleg.

Rettegett Iván

Russian Imperial Stout

ABV: 9%

Alapanyagok: maris otter pale, csokoládé, karamell és bükkfán füstölt maláták, pörkölt árpa, cascade komló

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel