Main Area

Rice Rice Baby - TESZT

HORIZONT Brewing
Sörfajta Barley Wine/árpabor
Szín Borostyán
ABV 9
IBU 40
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Tokaji hordóban érlelt, sake élesztővel erjesztett, rizses barley wine.

Premier

Teszt

Mikor a Facebookon megjelent, hogy készül egy kollaborációs sör, ahol a Mad Scientist és a Horizont egyesíti erejét, nem rázkódott meg alapjaiban a világom. Úgy is a kollab főzetek korát éljük, az pedig, hogy 2 szomszéd összefog, maximum dicséretes, de nem meglepő. Aztán tovább olvastam a hírt:
- Az új sör egy árpabor (barley wine) lesz…

- OK

- Rizzsel… 

- Hogy mi van? 

- És szaké élesztővel…. 

- Parancsolsz? 

- Tokaji hordóban érlelve. 

- Na jó, EZT látnom kell. 

Talán túlzás lenne azt állítani, hogy a bejelentés és a bemutató közt porzott a torkom, hiszen mindkét főzde bocsátotta ki a muníciót új sörök képében, de az új szakás-hordós őrület ötlete egyre csak motoszkált az elmém hátsó részében. Mert ez végre tényleg egy új sör lesz. Aztán végre megérkezett. Fanfárokkal (bár azokat lehet, hogy csak én hallottam) és a Horizont másik masszív ütőkártyájára, a Night Shiftre emlékeztető palackkal. Persze míg abból éjfekete folyadék buggyant ki, itt mélyarany italt kaptam apró habkoronával. Egy kis szippantás. Illatában szépen keveredik a barley wine mély malátássága, a hordó édes-aszús illata és egy jó adag marcipán, abból a fajtából, amiből a szülinapi torták figurái készülnek rendre. Ez ütős lesz. És lám, az lett. A korty eleje felüdít, friss, szénsavas és édeskés, ezt először egy adag száraz testesség, majd egy hosszabban elnyúló pezsgősség váltja. Pezsgősség, de nem pezsgő, hiszen mintha annak egy alkoholosabb, masszívabb rokonát innám ki-kibukkanó aszalt gyümölcsökkel és mazsolával. És akkor jön a finálé: hordóérlelt, masszív, száraz fehér bor a szőlőhéjak fanyarságával kiegészülve. Talán mondanom sem kell, hogy ez az íz beül a szájba és szerencsére nem tágít. Kis várakozás után bukkan elő azonban valami, amit végig érezhető, de eddig szépen beleolvadt a nagy egészbe: a hordó fás zamata. Az ő érdeme is, hogy az íz borzasztóan komplex, folyton változik, mégis nagyon szép, sima és egységes. 

A sörnek egyértelműen jót tett a hordóérlelés, de a rizs is előnyére vált a jellegzetes száraz fanyarság képében. Ilyen az, mikor sok külön ötletből összeáll egy nagy egész és te a homlokodra csapsz, hogy miért nem találta már ezt ki valaki. Mert ezt még nem találta ki senki, legalábbis én még hasonlót sem kóstoltam. Ez a sör tehát a geekeknek valami teljesen újat nyújt (és ez hatalmas szó), de aki az ünnepi asztalra tenne valami nagyon extrát, annak is tökéletes választás a Rice Rice Baby. 

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel