Main Area

Saison Witbier/Sailor Belle - TESZT

HORIZONT Brewing
Sörfajta Witbier/Belga búzasör
Szín Aranysárga
ABV 6
IBU 10
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Koriander, narancshéj, valamint Magnum és Hallertauer Mittelfrüh komlókkal készült belga stílusú búzasör.

Ez a sör vihette haza a 2017-es Dublin Craft Beer Cup nagydíját.

Bemutatás a sörfőző szavaival: "Díjnyertes és kedvenc nyári sörünk. Klasszikus belga fehér búza sör alap koriandermaggal és citrushéjakkal, amit egy saison típusú élesztővel bolondítottunk meg. Az élesztőnek köszönhetően száraz és fanyarul frissítő az ízhatás, komplex és jól iható."

Teszt

Bár imádom a belga búzasöröket, az ilyen kritikákon kívül mégsem gyakran elemezgetem őket. A jó búza nekem valahogy nem adja magát az ízek szétcincálásához, inkább egy egész, kellemes és jellegzetes, jól csúszó kortyot képez. Aztán itt van tesztünk témája, ami nem csak, hogy egy jó ideje képzi a Horizont felhozatalának gerincét, de 2017-ben a dublini sörversenyen az esemény legjobb sörének is választották. Mi lehet a Saison Witbier sikerének kulcsa? Annyit megsúgok, hogy a 2 sörtípus, a saison és a witbier keresztezésében rejlik a válasz.

A díjnyertes sör maga matt, baracklére emlékeztető színnel és gyorsan illanó habbal csúszik ki a palackból. Illatában már megkap a stílus jellegzetes fűszere, a koriander, amely intenzíven érezhető, az illat mégis lágy és sima. Ez utóbbi két jelző pedig nálam a jó wit ismérve: nem csoda hát, hogy az ízben is felfedezhető ez a jellemző páros. A korty hosszan tartó, jól csúszik, a kellemes fűszeresség pedig végig kitart: elsőre intenzíven, majd az ízbe simulva. Az íz közepén aztán megérkezik a másik wit-fűszer, a citrus is, na meg a sör csavarja, a saisonos istállósság. Ez a nehezen körülírható ízjegy, na meg a szokottnál szárazabb jelleg ugyanis nagyon megjutalmazza azokat, akik nem sajnálják az energiát az aromák szétbontásához. Az így összeállít ízek úgyszintén a következő kortyig tartanak, ráadásul vélhetően a saison hatására a sör elég szép, masszív testet kap. Ha ehhez még hozzáadjuk azt is, hogy kis melengetés után a korty eleje boros jegyeket is mutat, talán kevesen ellenkeznek velem, ha azt mondom, a Saison Witbier egy ritka komplex búzasör lett.

Ez a főzet az, amely mindenkinek tud nyújtani valamit: a sima (búza)sörivóknak jól csúszik, szépen össze van rakva és bármikor jól esik, de aki egy picit mélyebbre ásná magát az ízek birodalmában, az meglepő komplexitást fedezhet fel. A sör tehát kezdőknek és haladóknak is ajánlott, sőt kötelező darab.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel