Main Area

Sörfesztivál a város közepén, amit nem lehet megunni

A héten végre eljött a kánaán a sörös arcoknak, hiszen sörfesztivált tartanak Budapesten, ráadásul azok közül is a jobb fajtából valót! Körbe is néztünk a Belvárosi Sörfesztiválon, hogy miért éri meg kimenni.

A Szabadság téri sörfeszteknek mindig is megvolt a hangulata, valószínűleg a mostani ínséges, sörfesztiválmentes időkben még nagyobbat fog ütni. Nagy zöldterület közvetlenül a város közepén, rengeteg kiállító, zenei aláfestés, minden, ami csak kellhet egy jó sörözéshez. És hát a legfontosabb, brutális sörkínálat. Körbe is jártuk gyorsan a sörfesztet, hogy elmondhassuk melyik standokhoz menjetek, mit hol találtok.

Kezdjük is a technikai részletekkel. Érkezéskor be kell szereznetek a fesztivál valamelyik logózott poharát, mert sört csak ebbe fognak nektek csapolni (vagy ha van az előző évekből valamelyik, akkor vigyétek azt magatokkal), amit a Hellopay bódékban vagy akár a standoknál közvetlenül is be tudtok szerezni. A prémium korsót viszont csak a Hellopay standban tudjátok megvenni. A sörfesztivál készpénzmentes fesztivál, tehát a standoknál csak bankkártyával vagy az előre feltöltött Hellopay kártyákkal tudtok fizetni. A poharakat el lehet mosogatni, amihez 2 ponton is kihelyeztek sörmosókat. A két oldalon a MONYO és a Beerstro14 standok mellett lehet majd megtalálni azokat. A WC a korábbi években már megszokott 200 forintos, fizetős konstrukció, cserébe nem ToiToi-t kapunk, hanem konténert, ami teljesen kultúrált, bőven megéri a pénzét. 21. századi megoldás, hogy akár kártyával is lehet fizetni, de sajnos “pisibérlet” még mindig nincsen. Esténként viszont brutál sorbanállás is lehet a két mosdónál, erre érdemes felkészülni lelkiekben.

A TÉRKÉPET ÉS MINDEN INFÓT EBBEN A CIKKBEN TALÁLTOK

Az alapinfókon túllépve térjünk is kicsit izgalmasabb terepre, a sörfelhozatalra! Nagyjából minden standhoz beköszöntünk és meg is van a tuti listánk, hogy hova érdemes menni a legjobb nedűkért. A Neked csak Dezső standja egy gyűjtőhelye különböző főzdéknek, zseniális felhozatallal jöttek ki. A Horizont Ice Tea Sour (ami itt debütál egyébként) söre az igazi nyári melegek slágere, már csak kis meleg kellene hozzá, de anélkül is tökéletes kompozíció. Ott van még a Brew Your Mind két söre is mellette és hát BYM söröket mindig szívesen iszunk (Yellow Haze és Evermind van csapon). A másik tuti hely az UGAR-Yeast Side standja, ahol egészpályás letámadásra lehet számítani és a kedvenc Gray Matter mellett még van egy sörpremier is a GentrySide személyében, mégpedig egy passion fruit-kókuszos (a mostanában sláger Sabro komló miatt) milkshake IPA, ami nekem személy szerint nagyon bejött. Aztán ott van még a Beerside standja is, ahol gyakorlatilag nem lehet mellélőni egy sörrel sem, de amit mindenképpen ki kell próbálni az Boti új söre, a Dilla! A Dilla egy 4,3%-os gin sour inspirálta üde, frissítő Sour Ale szicíliai citrommal, key lime-al, ginbe áztatott friss borókabogyóval, perzsa kék sóval és gondosan válogatott gin-fűszer blenddel kondícionálva. Ha ettől nem indul be a nyáltermelésetek, akkor semmitől. És akkor a ma debütáló és erősen limitált Praliné sört még meg sem tudtuk kóstolni, amit a FIRST és Boti közösen főztek ki és nagyon extrának ígérkezik. Aztán ott van még a MONYO standja, ahol a a legutóbbi sörüket, az Andromeda-t (NE IPA) kell lekóstolni, amolyan kis frissítőnek. Egy kanyarral pedig a FIRST felé fordulunk, ahol a Miami Twice és a Pubfighter viszi majd be a kellő jobbhorgot. A végére pedig az egyik kedvencemet és egy nagyágyút hagytam. A Hetedik Lépcső standjánál a Zichovec Nectar of Happiness az a sör, ami gyakorlatilag mindenkinek ajánlott, talán még azoknak is, akik nem szeretik a sört, egyszerűen nem lehet betelni vele. Végül pedig a Fehér Nyúl full-extra söre maradt már csak a képzeletbeli kívánságlistámon, a Gemenc Illusion egy hordóérlelt RIS, amit bár nem kóstoltunk, de el tudjuk képzelni, hogy leszakítja a fejünket.

A TELJES SÖRLISTÁT ITT TALÁLJÁTOK

Végül pedig kicsit a hangulatról és a népről is beszélnék, mert hát van miről. Nem voltunk elkényeztetve sörfesztiválokkal idén, valójában azt sem tudtuk mire számítsunk a Belvárosi Sörfesztiválon, hogy tömeg lesz vagy éppen csak lézengenek majd az emberek. Szerencsére azonban olyan volt a hangulat, mintha mi sem történt volna, mindenki önfeledten sörözgetett a padoknál, pultoknál. Összefutottunk rég nem látott ismerősökkel, kóstolgattunk söröket és elismerően hümmögtünk a jobb tételeknél. Volt, aki ökölpacsit nyomott, volt, aki maszkban volt, nem kóstoltunk egymás sörébe és azért többször használtuk a kézfertőtlenítő pontokat (igen, ilyen is van idén), mint szokásunk, de azt hiszem ezzel együtt lehet élni. Mindenki menjen ki és kóstolja meg a fent említett söröket, amíg lehet és bulikázzatok egy nagyot a sörforgatagban!

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel