Main Area

Sörfőzésbe kezdett a Pannonhalmi Főapátság

Pannonhalmán több évnyi lázas előkészület után végre elértek oda, hogy megosszák a nagyvilággal sörös törekvéseiket és 2020-ban előrukkoltak a sörfőzdéjükkel és az első söreikkel is!

Az apátsági sörfőzésnek masszív hagyománya van, a legismertebb képviselői a műfajnak a belga sörfőzdék, szerintem az olyan belga söröket, mint a La Trappe vagy a Chimay nem is nagyon kell bemutatni senkinek. Viszont hazai viszonylatban sem ismeretlen műfajról beszélünk, hiszen a Zirci apátsági manufaktúra is belevágott már ilyen projektbe még évekkel ezelőtt. Az már más kérdés, hogy eléggé hullámvasútra hasonlító sikerrel tették mindezt. Most viszont Pannonhalmán is versenybe szállnak!

A Pannonhalmi Főapátság és a sör kapcsolatát közel ezer évre visszamenően, a XI. századtól őrzi a levéltár. A pergamenlapok és kódexek sorai között – a megfelelő latintudás birtokában – sörfőzőmestereknek kiadott engedélyek, napszámosok béreként szolgáló söröshordók és elszámolási listák formájában olvashatunk a kapcsolatról, ami összekötötte a főapátság életét a sörrel. Amit ezekből viszont nem tudhatunk meg, az a középkori sör valódi formája és íze. Ezzel kapcsolatban az Európa-szerte a sörfőzés központját jelentő kolostorok fennmaradt receptúrája és történeti hagyománya áll a rendelkezésünkre.

A levéltári emlékek nyomán 2014-ben merült fel először, hogy a Pannonhalmi Főapátság újraindítsa a helyi sörfőzést és az előkészületek, tervezés és szervezés 2020-ra érett be, amikor is útjára indítják a négy sörből álló termékcsaládjukat.

Abban biztosak voltunk, hogy autentikus apátsági söröket szeretnénk főzni. Tudtuk, hogy a belga sörök kiforrott édeskés ízlésvilága régóta kedvelt idehaza és receptúrájukat hosszú évszázadok alatt tökéletesítették” – mesélt a sörfőzde gondolatának megszületéséről Márk Atya. „A meglévő bencés ismeretségeink mentén indult el a gondolkozás, miként lehetne velük, illetve a trappistákkal kapcsolatot építeni, eszmét cserélni. Több apátsági sörfőzdével vettük fel a kapcsolatot, és bíztunk a pozitív fogadtatásban. Az, hogy az egyik legkisebb, a külvilág felé csak mérsékelten nyitott, és közben talán a legnagyobb hírnevű westvleteren-i Szent Sixtus apátság fog elsők között pozitívan reagálni, az minden várakozásunkat felülmúlta.

Westvleterenben a főzés minden mozzanatába betekintést engedtek a pannonhalmi delegációnak, nem voltak titkok, se zárt ajtók. Megosztották a tudásukat, amit éveken keresztül tökéletesítettek, hogy már induláskor kellő tudással tudjanak nekivágni a biznisznek. A tanulmányi körútjuk elvezetett Koningshoevenbe is (itt készül a világhíres La Trappe), ami egy igazi nagyüzem, több mint 150 ezer hektolitert meghaladó termelés folyik. A harmadik helyszín pedig Zundert volt, ahova leginkább azért látogattak el, mert néhány éve indult a sörfőzde és gyógynövényeket is használnak a gyártás folyamán, de természetesen a receptúrát titokként őrzik.

A söröket Tihanyi Fülöp, a sörfőzde fiatal sörfőző mestere főzi, aki a végleges receptúrát is megalkotta. Büszkén mondja, hogy bár mindenben megfelel a klasszikus belga apátsági sörök kívánalmainak, mégis a saját ízlése és kreativitása érezhető ki belőle.

A sörfőzés zárt rendszeren történik, a palackozás pedig aszeptikus körülmények között, a sör ízjegyeit megkímélő technológiával. Kiváló minőségű, magyar gyártmányú ZIPs főzőberendezéseket használunk, amelyek a legkorszerűbb technológiával készültek.” – mondta Tihanyi Fülöp, sörfőző mester, a Pannonhalmi Bencés Alumni tagja, aki fiatal kora ellenére egyetemi oktatóként, majd kisüzemi sörfőzdékben sörfőző laboránsként sajátította el a sörkészítés tudományát.

A termékcsalád négy sörrel indul hódító útjára, de a sörök között is lesznek eltérések a megjelenést illetően. 2021-től pedig becsatlakoznak szezonális és limitált sörök is a portfólióba. De nézzük is, hogy melyik sörök és mikor jelennek majd meg:

BLONDE

(2020. augusztusban már elérhető)

Belga típusú, apátsági, szűretlen világos sör. Illatában keveredik a komló fűszeressége és az élesztő gyümölcsös jellege. Ízében egyszerre jelenik meg a maláta édeskés karaktere és a komló enyhén citrusos keserűsége, melyet száraz, frissítő kortyérzet követ. Fogyasztása 9-11°C-on javasolt!

Alkohol: 5% (V/V)

Balling: 12 B°

DUBBEL

(2020. októbertől várható)

Belga típusú, apátsági, felsőerjesztésű szűretlen barna sör. Visszafogottan komlózott keserűsége teret enged a belga kandiscukor karamellás édességének és a malátás ízjegyeknek. Az élesztőnek köszönhetően jellegzetes banános, mazsolás illatok társulnak a krémes habhoz, melyek egy enyhén alkoholos, kerek kortyérzetet eredményeznek. Fogyasztása 12-16 °C-on javasolt!

TRIPEL

(2020. októbertől várható)

Belga típusú, apátsági, felsőerjesztésű, magas alkoholtartalmú szűretlen világos sör. Magas alkoholtartalma ellenére inkább a komló citrusos, gyümölcsös és az élesztő fűszeres illata jellemzi ezt az aranysárga sört. Komlózottsága enyhén keserű, de jellegzetes ízt ad a sörnek, ami egy közepesen testes, száraz kortyérzetet eredményez. Fogyasztása 7-9 °C-on javasolt!

QUADRUPEL

Belga típusú, apátsági, magas alkoholtartalmú barna sör. Erőteljes malátás, karamellás illatok jellemzik, amelyek szépen összesimulnak az élesztő karakteres jellegével. A maláta és a belga kandiscukor édessége a magas alkoholtartalommal társulva egy kerek, közepesen száraz kortyérzetet eredményez, visszafogott keserűséggel. Fogyasztása 12-16 °C-on javasolt!

Alkohol: 10% (V/V)

Balling: 21,5 B°

A sörökhöz több helyen és módon is lehet hozzájutni. Igazi 21. századi megoldással már van webshopjuk, ahonnan meg lehet rendelni a söröket, ezt ITT éritek el. Emellett még a Főapátság vendéglátóegységeiben és ajándékboltjaiban Pannonhalmán és Budapesten, illetve budapesti és balatoni vendéglátóhelyeken és boltokban.

A sörről egyelőre nem tudunk semmit mondani, mert nem kóstoltuk, de hamarosan remélhetőleg ez a kérdés is orvosolva lesz.

2020 Szűretlen. Fejlesztette: Totel