Main Area

Sörhas – az evolúció tréfája

Vannak állandó külvárosi legendák, amiknek annyi köze van a valósághoz, mint nekem az alkoholmentes sörhöz. Így van ez a sörhas esetében is, de majd most jól megmondjuk miért is!

A közhiedelemmel ellentétben a sörhas kialakulása nem (csak) a sörnek tudható be, hanem hogy úgy döntöd magadba a kalóriákat, mintha nem lenne holnap. Ha éppenséggel csak hírből ismered a testmozgást, ellenben a mekis kaja nagy barátod, akkor ugyanúgy ki fog alakulni nálad a középkorú férfiak szériatartozéka.

Nézzük, hogy hogyan is hangzik a jelenség magyarázata féltudományosul:

Ha valaki több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit eléget, a felesleget a teste zsír formájában elraktározza - magyarul meghízik. Az, hogy a zsírfelesleg hol rakódik le, sok mindentől függ, a legfontosabb tényezők ebben az adott ember kora, neme, a hormonháztartása, és a genetikai háttere. A férfiaknál és a nőknél alapvetően különbözik a bőr alatti zsírszövet eloszlása a testben. A férfiaknál a hasfalon halmozódik fel a legtöbb, a nőknél pedig a mellek, a csípő, a fenék és a combok a jellemző területei.

Ezzel a hetyke kis leírással már meg is fejtettük, hogy valójában nem a sör a felelős azért, ha úgy néz ki valakinek a hasa, mintha lenyelt volna egy hordót, hanem a zsír. Bár tény és való, hogy a zsírhas kifejezés kevésbé cseng jól.

A sörnek annyi köze van a térfogat növekedéshez, hogy ha sokat iszik meg belőle az ember, akkor (amellett, hogy részeg lesz, mint állat) az bizony számolatlan mennyiségű kalóriát jelent. Számszerűsítve a számolatlanságot úgy néz ez ki, hogy egy korsó sörben nagyjából 200 kalória van, de nyilván minél különlegesebb sört iszol ez a szám valószínűleg csak egyre magasabb lesz, hiszen azokban több a szárazanyag alapból is. Megnéztem egy Soproni APA-t, csak hogy valami mainstream sört vegyek alapul, és azt 270 kalóriára taksálják. Egy ütősebb sör esetében, mint például a BrewDog Abstrakt AB:24, már 370 kalóriáról beszélünk úgy, hogy csak 3,75 dl-es a kiszerelés! Viszonyításképpen mondom, hogy egy Big Mac szendvicsben 509 kalória van.

Svéd és német kutatók 2009-ben összevetették húszezer felnőtt testalkatát (súlyát, derék- és csípőbőségét) és alkoholfogyasztási szokásait. A European Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közölt vizsgálatuk során megállapították, hogy akik sok sört isznak, azok átlagban valóban nagyobb súlyfelesleget cipelnek, ellenben has- és csípőkörfogatuk aránya nem tér el az átlagostól, azaz nincs jellemzőbben sörhasuk, mint azoknak akik nem vagy nem sört isznak.

Úgyhogy, ha legközelebb valaki azzal csesztet minket, hogy ne igyunk annyi sört, mert hordóhasunk lesz, akkor nyugodtan megmagyarázhatjuk neki a tutit. Ha meg nincs sörhasad, akkor ebben a cikkben leírjuk, hogyan vehetsz magadnak egyet!

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel