Main Area

Sörsuli 101 - Felső erjesztésű sörök II.

Folytatódik a felső erjesztésű sörök sorozatunk, mert még bőven van miről beszélni! Most a Saison, Pale Ale, Bitter Ale és Brown Ale kerül terítékre!

Az előző részben porondon volt az IPA, Mild, Stout és Porter, mondhatni az alapok. Ha esetleg lemaradtatok volna róla, akkor még nem késő bepótolni! Most viszont kicsit emeljük a tétet és bemutatunk pár olyan felsőerjesztésű képződményt, amik kevésbé ismertek. Csapjunk is bele!

Saison

Ezt az alapvetően ivósör típust eredetileg vallon területen, Belgium francia nyelvű területén állították elő, legfőképpen a betakarítási időszakra koncentrálva. Eredetileg alacsony alkoholtartalmú termékek voltak, nehogy kiüssék a munkásokat, viszont kocsmai változatok már akkor is léteztek. A 2. világháborút követően jelentek meg az erősebb, színben is különböző változatok. A leghíresebb jelenkori saison, a Saison Dupont-ot az 1920-as években kezdték gyártani. Eredetileg egy rusztikus, kézműves ale a helyi gazdák által megtermelt alapanyagokból. Általában nem fűszerezett, a komlók és a maláta adja a nedű karakterét. A legelterjedtebb változatokban Saaz, Styrian vagy East Kent Golding komlót használnak. Mivel több Saisont is megkülönböztethetünk (table, standard, super) így alkoholfokát tekintve elég széles skálán mozog (3,5-9,5%) ahogy a színe is egy bővebb skálára tehető az arany színűtől az egészen barnáig (SRM skálán ez 5 és 22 közé tehető).

Külföldi példák: Ellezelloise Saison, Fantôme Saison, Lefebvre Saison 1900

Hazai példák: MONYO - Afterparty, Yeast Side - Berryside, MONYO – Brewing After Sex Is Very Relaxing, HORIZONT – Burst into Flame

Pale Ale

A XVIII. századi Angliából származó Ale. Jellemzőit tekintve szinte teljesen megegyezik a Bitter Ale-el, ezért erről a következő pontban olvashattok bővebben. Általánosan elfogadott, hogy a palackozott Bitter-t nevezik Pale Ale-nek. Színe változatos a világostól a sötét borostyánig terjed. Ízét tekintve könnyed édes és kevésbé jellemző rá a keserű komlós ízvilág.

Külföldi példák: Sierra Nevada Pale Ale, Stone Pale Ale

Hazai példák: First – American Pale Ale, Hübris - APÜ, Horizont – Easy ADreher - Pale Ale

Bitter Ale

Az Angol pale ale-ekből alakult ki az 1800-as évek végén, frissen csapolt sörként. A karamellmaláták használata bitter sörökben az első világháború után terjedt el. Hagyományosan nagyon frissen csapolják, túlnyomás használata nélkül (gravitációs vagy kézi szivattyú segítségével), pincehideg hőmérsékleten. Az Egyesült Királyságban gyártott, palackozott vagy kegbe töltött bitter sörök gyakran hordós (cask) sörök exportra szánt, magasabb alkoholtartalmú és erősebben szénsavasított változatai, és más karakterük van, mint csapolt társaiknak. Alapvetően nem túl erős sör (3,2-3,8%) inkább malátásság jellemzi, de a komló is megjelenhet földes, gyantás, virágos ízek jegyében. Színe a világos borostyántól a világos rézszínig terjed.

Külföldi példák: Adnams Southwold Bitter, Brains Bitter, Fuller's Chiswick Bitter

Hazai példák: 972 – Craft Bitter Ale, Etyeki Sörmanukaftúra – Bookkeeper’s Bitter Ale, Vaskakas Sörfőzde - Comedias

Brown Ale

Története messzire nyúlik vissza Nagy-Britanniában, bár a különböző korokban különböző típusú termékekre használták ezt az elnevezést. A modern barna ale palackozott termékként egy 20. századi találmány, nem ugyanazt a sört takarja, mint az azonos nevű régebbi sörök. Eredetileg többféle erősségű változatát is főzték, de a modern barna ale-ek általában erősebbek. Ez a stílus a modern, erősebb brit barna ale-eken alapul, nem a történelmi változatokon vagy az édesebb londoni barna ale-en. Jelenleg többnyire, de nem kizárólag palackozott formában érhető el. Illatát édes malátaaroma jellemzi tejkaramállás, diós vagy csokoládé aromával, kellemes komlóaroma megjelenhet benne. Ízre visszafogottan édes és a komló is csak kis mértékben jelenik meg. Színe a sötét borostyán és a sötét vörösesbarna közé tehető, alkoholfoka 4,2-5,4% közé esik.

Külföldi példák: Wychwood Hobgoblin

Hazai példák: Zip’s – Thomas Brown Ale, Horizont – The Quick Brown Fox Jumps Over The Lazy Dog

 

Források:

Beer Judge Certification Program

Elsosor.hu BJCP 2015

Justbeerapp

2020 Szűretlen. Fejlesztette: Totel