Main Area

Sört a sajt mellé vagy sajtot a sör mellé?

A sörök és az ételek összehangolása már gyakorlatilag mindennapos dolog, de vannak sörfőzdék, akik elég komolyan veszik ezt és állandóan terjesztik az igét. Most éppen a sajtokat passzintják a sörökhöz a Beer&Cheese Tapas Craftover keretein belül!

Forrás: Food52.com

A békésszentandrásiak megint munkálkodtak egy kicsit, hogy a söreik mellé ételeket párosítsanak és ezúttal a sajtra került a sor. Korábban már megcsinálták ezt sütikkel, úgyhogy már nagyon érett a dolog, hogy bepótolják az elmaradást. Az ország első nagy sajt-sör összekóstolásának, a Beer&Cheese Tapas Craftover-nek, az Ogre Bácsi ad otthont. Az országban most először kóstolhatók olyan kézműves sajt-sör duók, amelyeket szakértő gasztrostáb állított össze azért, hogy a lehető legjobb párosítások születhessenek.

A projektet Bukovinszky László, a Szent András sörfőzde egyik tulajdonosa és Mircz Nárcisz, a Nárcisz Birtok Kézműves Sajtműhely tulajdonosa álmodták meg. A tavaly negyedszázados jubileumát ünneplő Szent András Sörfőzdétől eddig sem állt távol a sörgasztronómiai kísérletezés, nyáron izgalmas sör-süti kombókat is kreáltak már.

A sör-sajt menükombinációkat maga „Ogre Bácsi”, vagyis Marosvári „Ogre” László, Bukovinszky László, Mircz Nárcisz és Kovács Gábor Maláta újságíró állította össze. Az összekóstolás folyamatából egy több részes kisfilmet is kreáltak. A filmekben a kiválasztási folyamatról, a Nárcisz Birtok kézműves sajtjairól, a sajtkészítésről, a Szent András sörfőzde söreiről és a gasztronómia határainak feszegetéséről is beszélnek majd.

Az esemény február 13-án a vörösboros kecske – Napkincs (Bajor Búzasör) kombinációval startolt, és az Ogre Bácsi Söregyetem sörgasztronómiáról szóló előadása nyitotta meg. Minden sajt-sör kombináció két hétig lesz kóstolható, az új sajt-sör duók pedig kéthetente szerdánként az Ogre Bácsi Söregyetem alkalmain váltják az előző összeállításokat.

Február 13-tól kéthetente a sör-sajt menük, szerdánként 19:00 órától - szerdáig kóstolhatóak a Hunyadi téri Ogre Bácsiban.

A sorozatban szereplő sör-sajt menük:

Vörösboros kecskesajt – Napkincs (Bajor Búzasör)

Tehéngomolya & Mutti (New Age Hoplager)

Érlelt juhsajt & Betyár Király (Gyümölcsös Stout)

Diós gomolya & Óarany (Bécsi Ászok)

Parenyica & Bandibá és/vagy Ogre (Amerikai IPA, Pilsner)

Füstölt juhgomolya & Black Rose (Duplabak)

Camambert & Arany Korsó 93’ (Münchener Helles)

2020 Szűretlen. Fejlesztette: Totel