Main Area

Sörtípusok kezdőknek és haladóknak

2018-ban eljutottunk arra szintre, hogy a hétköznapi emberek sem csak a világos söröket ismerik, hanem tudják jól már van választási lehetőség, lehet kísérletezni, kóstolgatni. El is mondjuk szerintünk mire érdemes rárepülni.

Olyan világban élünk, ahol ha bemegyünk a boltba pár sört venni, akkor már nem csak azt tudjuk eldönteni, hogy világosat vagy barnát vegyünk le a polcról/hűtőből vagy hogy milyen gyártó söre kerüljön a kosárba, hanem ezer millió választási lehetőségünk van. A Soproni APA apropóján kicsit átvesszük, hogy milyen sörstílusok a trendiek manapság, mik számítanak alaptételeknek.

Lager

Ez mindennek az alfája és az omegája. Gyakorlatilag mindenki, aki sörözik ezzel kezdte meg a pályafutását, ez a nagy szórásban elérhető sörtípus, amit minden sarki közértben be tudsz szerezni. Könnyed nyári sör, a nyári grillezések, sütögetések örök velejárója. Árban gyakorlatilag az 50 forinttól a 600 forintig terjednek a különböző változatok. Itthon inkább a nagyüzemi sörgyártás állandó fegyvere, a hazai kisüzemi szféra nem feltétlenül kísérletezik vele. 3-4 % körül mozognak ezek az alsóerjesztésű sörök erősségüket tekintve.

Mostanában nagyon trendi lett, hogy ezeket a söröket egy extra komlózási folyamatnak, a hidegkomlózásnak vetik alá, amikor is extra komlót "adnak" a sörhöz és ezáltal különleges ízzel ruházzák fel.

 

Barna sör

Ez következik a világos sörök után ismertségben, abszolút beépült a köztudatba. Mondhatni a lagerekkel együtt közösen tekinthető Jin és Jang-nak. Mind ízben, mind színben, mind erősségben rávernek a világos sörökre. Gyártási technológiában nincs semmi extra, ami a barna színt eredményezné, a megoldást az összetevőkben kell keresni. A karamell maláta adja az extrát neki. 200-220 °C-on pörkölik a malátagyárban, és olyan illata lesz, mint a kávénak, mivel hasonló pörzsanyagok képződnek benne. A karamellmaláta a benne levő cukrok karamellizálódása miatt lesz sötétebb színű. A különleges maláta nemcsak színt, hanem testességet is ad a barna sörnek, ezenkívül a harapósabb hab is karamellmalátának köszönhető. Ezzel már jobban szeretnek a sörfőzők kísérletezni. Többnyire 5% körül mozognak.

Meg kell említeni, hogy a barna sörnek több fajtája is van, mert ezt nem csak alsóerjesztésű sörként lehet elkészíteni, hanem akár felsőerjesztésűként vagy hibridként is. Ezek a különböző technológiával készült változatok közül az ismertebbek, trendibbek például a porter és a stout.

 

IPA (India Pale Ale)

A sörforradalom berobbanásával lett mindenki által ismert sörtípus, talán a leginkább ismert a sörös világban. Nagy közönségkedvenc, mert teljesen extra ízvilággal rendelkezik a sok komlónak (és sokszor egyéb kiegészítőknek) köszönhetően. Alapvetően ez is egy világos sör, azonban jóval opálosabb színe van egy lagernél, ami köszönhető annak is, hogy más eljárással készül, mint egy klasszik lager, hiszen az IPA felsőerjesztésű sör. Azonban a szín inkább annak köszönhető, hogy jóval több „anyag” van benne, hiszen a leginkább meghatározó tulajdonsága a sörtípusnak, hogy rengeteg komlót raknak bele főzés közben. Az IPA anno pontosan így is született, hogy rogyásig rakták komlóval (ez akkor még csak a szavatossági idejét hivatott növelni), ez meg is maradt a védjegyének. 4-8 %-ig mozog valahol az ABV-je, attól függően milyen extra hozzávalókat használnak benne. AZ Imperial/Dupla IPA változatok elérhetik a 10+%-ot is!

Rengeteg fajtája van ennek a sörtípusnak, de a mostanában leginkább népszerű az a New England IPA. Ez egy olyan típusa, ami rettentő üdítő, citrusos, friss és pont ezek a jegyek miatt gyakorlatilag főzés után 1-2 hétig mutatja csak az igazi arcát.

APA (American Pale Ale)

Mondhatnánk, hogy lásd fentebb az IPA-nál, de nem teljesen így van. Ez a nagy sörgyárak között is egyre népszerűbb sörstílus számít mostanában az egyik menőségnek, hiszen megjelent az IPA mellett a Soproni APA is, ami bár százalékban erősebb, de mégis frissebb, gyümölcsösebb érzést ad. Az alapvető két különbség az IPA-hoz képest, hogy ebbe a sörbe jellemzően amerikai komlófajtákat tesznek a főzés során, illetve frissebb, könnyebb sörök az IPA-hoz képest. Ugyanúgy jellemző rájuk a keserűség, a komló domináns szerepe. 4-6% között mozog az ABV értéke.

 

Ha esetleg kicsit részletesebben érdekelnek a sörtíőusok, akkor alább találtok egy kis segítséget:

Forrás: Index.hu

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel