Main Area

Blackcurrant Sour Milkshake Gose - TESZT

Dimbo Lab
Sörfajta Feketeribizlis gose
Szín Pink
ABV 6,2
IBU 6
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Hallertauer Hersbrücker komlóval, tengeri sóval, laktózzal és természetesen feketeribizlivel készült gose.

A sör története: "Ez tulajdonképpen a pirosribizlis továbbfejlesztett verziója, ami az untappd-userek szerint túl malátás, -vízízű, -édes, -savanyú, nem elég feketeribizlis, valamint túl sós és sótlan. Meg egyáltalán elég gyenge a Cantillon goséjához képest, bár azt hozzá kell tennünk, hogy a Cantillonnak nincs goséja.Tehát ennek fényében főztük a dimbo lab black currant sour milkshake gosét mindenebbre, de nem geuze-re."

Teszt

A gose sztorija körülbelül ott kezdődik, ahol a Dimbo-é, hiszen a Blackcurrant Gose nem más, mint a debütáló sörük, a Redcurrant Gose receptjének újragondolása. Én már az elődnél is hangot adtam tetszésemnek, mostanra pedig már elég biztos voltam benne, hogy a Dimbo valami extrán elvetemültet és királyat tesz le az asztalra most is. És hát van egy olyan rossz szokásom, hogy sokszor van igazam.

Mert a messziről akár meggyszörpnek is nézhető, gyorsan illanó habú gose NAGYON király lett. Már az illatából is jön valami teljesen új: bár hordóérlelés közelében sem járt a cucc, a pohárba szagolva nem csak az intenzív gyümölcsösség jön ki, de egy vékonyabb vörösbor (nálam kadarka) illata is. A korty kezdetén szintén jön ez a borosság a hozzá járó savakkal, ami később Cappy-s feketeribizli lébe vagy vörös gumicukorba csap át a maga édes-fanyar ízvilágával. Utóízében aztán szintén a bor veszi át a gyeplőt és valami brutálisan hosszan ki is tart. A fajtára jellemző só alig érezhető, végig csak ízek kiemelésével asszisztál, a másik gose ismérv, a sav viszont végig nagy szerepet játszik az ízben, de ezt teszi úgy, hogy egy pillanatra nem fedezhető fel külön, a sör mindig csak annyira savanyú, amennyire az íz megkívánja. Talán ennek is köszönhető, hogy a főzet az átlagos alkohol ellenére is kifejezetten erősnek és testesnek hat.

Hát, emberek, bevallom, itt elfogult vagyok: imádom a savanyú söröket, imádom a boros ízjegyeket és nem tudok nem maximális lelkesedéssel hozzáállni egy olyan bagázshoz, aki extrém sörökkel bombázza az amúgy sem egyhangú sörpiacot. Ezt a főzetet ki kell próbálni, még akkor is, ha a hétköznapi sör definíciójától mérföldekre van. Illetve pont ezért.

Hol kapható?

EZEKET KÓSTOLTAD MÁR?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel