Main Area

Stílusosan sörrel nyugtáztuk a sörszezon végét

Kimentem megnézni, hogy mégis mit lehet az idei szezonzáró sörfeszten inni és úgy alapból is milyen a hangulat. Adok is pár sörtippet, hogy mit kóstolj.

Már pár éve a Corvin sétányon szeptember magasságában megrendezésre kerülő sörfeszt jelenti nekem a képzeletbeli szabadtéri sörszezon végét és most sincs ez másképpen. A sörfesztek nagy része már lement, úgyhogy még egyszer érdemes kimenni és elbúcsúztatni a szabad ég alatti sörözés élményét, amolyan fesztiválosan.

AZ ALAPINFÓKAT A SÖRFESZTRŐL ÉS A KIÁLLÍTÓK TELJES LISTÁJÁT ITT TALÁLJÁTOK

Van pá új kiállító is a tavaszhoz képest és olyan is, akiket hiányoltam, de összességében nem kell attól tartani, hogy nem találunk olyan pohárba valót, amivel ne lennénk megelégedve. Végigkóstolgattam a kínálatot, hogy nektek elég legyen célirányosan menni.

Ha éppen csak ismerkedsz a sörrel vagy egyszerűen csak söröznél egyet, nem vágysz az extrákra

Egyértelműen ebbe a kategóriába esnek a mindenki által ismert lager sörök, de azért van még mellette pár komplexebb opció is, amit érdemes iszogatni a társasággal. Rögtön a rendezvény elején (már ha a Corvin pláza felől jössz) ott vár a már sokak által ismerős Pilsner Urquell Truck, kezdésnek tökéletes lehet. Míg elkortyoljátok a sörötöket, addig elsétálhattok a rendezvény közepéhez, ahol a Rizmajer sörfőzdével találkozhattok és remek választás második sörnek például egy búza tőlük. Ha esetleg nem bírnátok ki ezt a 20 méteres sétát sem, akkor pedig megállhattok még a Csupor standjánál is, ahol egy Szexepils-el felszerelkezve sétálhattok tovább. Egyszerűbb tételnek minősülhet, amolyan kapudrognak a Beercase saját söre, az Egyszeregy, amiért csak tovább kell sétálni kicsit. Emellett még a cseh kiállítók standjainál is találhattok klasszik cseh söröket, azokban nem lehet csalódni és nem fogtok lefordulni a sörpadról, mert valami extrém íze van.

Ha érdeklődsz az újdonságok iránt és szívesen kísérleteznél

A leginkább ebbe a kategóriába lehet bezsúfolni rengeteg sört, de szerintem ez is a legnépesebb tábor. Nem kell messze menni az első löketért, mert a Krak’n’Town standján nem csak a saját söreiket találjátok, hanem a Mad Scientist söreit is. Mango Bay egy óriási közönségkedvenc és rögtön mellette a másik kedvenc a Jam52. Éppen csak hogy elfordul az ember a standjuktól máris Csupor Marci vigyorog rá a saját söreivel. Kóstoljátok meg az újraszerelt Hello my name is Sudan-t (NE IPA) vagy egy Tántorgó ParIPA-t. Az érdeklődőknek érdemes megállniuk a Beerside standjánál is, ahol külföldi sörökben úszkálhatunk. Ráadásul most még soft serve kiszerelésben is kipróbálhatunk valami finomságot! Ezen a szinten már érdemes lehet ránézni a BrewDog standjára is. Viszont ebben a ketegóriában az én két tuti befutó standom az Uradalmi/Fehér Nyúl és a mellette lévő Yeast Side stand. Az Uradalmiban nézzetek rá az egyik kedvenc NE IPA-ra, a Misty-re. A Yeast Side-nál pedig egy Inside (IPA) vagy egy Dasistside (bajor búza) lehet jó társ az estéhez.

Ha hardcore versenyző vagy és csak az újdonságok, durvaságok dobogtatják meg a szíved

Ez a kategória azoknak szól, akik már sokat kóstoltak és kifejezetten csak a különlegességekre, újdonságokra kíváncsiak. Kezdeném a legizgalmasabb (és egyben legdrágább) tétellel, ami a BrewDog standjánál található. Ez a Dog G, ami egy 17%-os, whisky hordóban érlelt imperial stout. Bár 1900 forintba kerül a 2 dl adag, de ez egy különlegességnek számít, megéri rászánni a pénzt. Lehet menni Csupor Marcihoz is egy ütősebb cuccért, van Bonsai Dubbel csapon. A Beerside standja lesz a sörgeekek leginkább kedvelt standja, mert ott állandó jelleggel változik a külföldi extraságok kínálata és ráadásul még egy Tempest Mexicake-be is bele lehet futni, ami tényleg egy igazi ínyencség. Ha egy fokkal világosabb sörökre vágynál, akkor két sörre kell rákóstolni. A nemrégiben debütált és máshol el nem érhető Crimson Punch a Yeast Side-tól, ami egy hibiszkuszos NE IPA. A másik pedig egy örök és állandó kedvenc az a Rizmajer Popcorn-ja, ami egy dupla IPA. És utoljára, de egyáltalán nem utolsó sorban ott van még a Beercase standja is, ahol nem csak az Egyszeregy sör az ajánlott, hanem minden más is, hiszen különféle külföldi sörökkel csalogatják ők is a látogatókat és várhatóak igazi jóságok is a csapokon.

A fizetést illetően meglepően sok helyen láttam terminált a fizetéshez, így nem kell mindenképpen feltörni a malacpersenyt, hogy legyen nálunk KP. Akiknél biztosan van terminál: Primator, Krak’n’Town, Kecskeméti Sörmanufaktúra, Beerside.

Csütörtök kora este voltam kint és elég sokan voltak már akkor is, úgyhogy hétvégén várhatóan még többen lesznek, érdemes taktikusan befoglalni egy sörpadot és akkor azt kinevezni „bázis”-nak, mert máskülönben nem nagyon fogtok tudni ülőhelyet találni.

Zárjátok ti is méltóan a szabadtéri sörszezont, egy (vagy több) sörrel!

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel