Main Area

Szentendrei sörvurstli a javából

Tegnap kezdődött el Szentendrén a 4 napos dorbézolás, ahol tengernyi sör közül lehet választani és végigdrukkolni az esti koncertet. Mondom mit érdemes inni, ha kilátogattok.

Nagy reményekkel indultam el a szentendrei sörmajálisra, mert bár nem vagyok oda a vurstli hangulatért, de a sörfőzdék listája alapján mégis úgy gondoltam ez elég jónak ígérkezik. Egy laza 1,5 órás tömegközlekedést prognosztizált az útvonaltervező, gondoltam csak nem lesz ilyen hosszú, de aztán tényleg ennyi lett az út tömegközlekedve. Szentendrére érkezés után már nem volt szükség térképre, gyakorlatilag az orrom (májam) után mentem és 5 perc sétával már meg is pillantottam az első sörös bódét. Azért lehet némi tájékoztató tábla nem ártott volna, de anélkül sem vészes a tájékozódás.

A Gasztrosétányon kötöttem ki, ahol az első bódé Szentendre saját sörét árulta, kizárólag üveges kiszerelésben. Ez az ISTER. Egy Pale Ale, amit a Fehér Nyúlnál főzettek le az illetékesek. Érdemes rákóstolni, mert csak itt lehet majd hozzájutni és összesen 500 üveg készült belőle. Gyorsan be szerettem volna járni a helyszínt még az első sör előtt, de „sajnos” nem sikerült, mert a harmadik standon találkoztam Kiss Tomival a Hopfanatic  sörfőzde standjánál és bekezdtem egy New England IPA-val, a 12-essel. Tökéletes első sörnek, ugyanis a NE IPA a frissességéről híres, ténylegesen itatja is magát. Már sörrel a kezemben továbbsétálva nagyjából az összes kiállítót láttam akik számomra érdekesek voltak, ezért gondoltam megnézem a Korzón mit találok, ha már mindent megtaláltam. Nos nem egészen azt, amit vártam.

A Duna Korzón a nagy gyárak sörei és a disztribútorok sörei találhatóak, kisüzemi sör nem nagyon fért ide, ami számomra teljesen érthetetlen. Itt vannak a koncertek, itt vannak a programok, mégis az igazán jó sörökért vissza kell sétálni egy utcával feljebb. Ezen túltettem magam, mert azért itt sem reménytelen a sztori. Itt van például a Beerside standja, ahol lehet William Shakes Pear-t kóstolni, Cserniczky Botond savanyú, körtés sörét, Mikkellerek mellett. Illetve vannak kisüzemi és Brewdog sörök is a Serfőzőék standjánál, ami a Görög utcánál található. Van 2 hordó Popcorn is, ami a Rizi dupla IPA-ja, nekem az egyik mindenkori kedvencem. Mindenképpen nézzetek rá. Ami még itt említésre méltó az a cseh sör kínálat, a fesztiválokon már megszokott Holba, Permon, Cerna Hora, amit érdemes megkóstolni. A Korzón találhatóak egyébként a kajás standok is, ha megéhezne valaki egy kis streetfoodra.

Visszatérve a kisüzemi utcára. Minden standnál vannak remek sörök, az én szubjektív ajánlóm a következik. Az első stand az Uradalmi és a Fehér Nyúl sátra. Én nagyon rákaptam a Misty névre hallgató NE IPA-ra, mert ahogy az a Hopfanatic sörénél érződik az itt talán még durvábban érezhető, hogy rettentő friss a sör, gyakorlatilag üdítő hatása van. Kezdésnek tökéletes. A következő standnál is egy igazi nyári sör van, mégpedig a nemrég bemutatott (konkrétan csütörtökön) Yeast Side Outside nevű Pale Ale-je. A következő állomásotok lehetne a már említett Hopfanatic, ahol a nagy klasszikus Nohoplimitet mindenképpen ki kell próbálnotok. Nem éppen egy gyenge sör, hiszen egy dupla IPA-ról beszélünk, de a nap végén mindenképpen érdemes rákóstolni. A Horizont és a Balkezes összedolgozott és közös standdal jöttek ki. Nehéz a választás, de a melegben a Horizont Saison Witbier tuti befutó, ez is egy igazi nyári sláger. És ha már ott vagytok, akkor érdemes a Balkezes LD50-et is megkóstolni, nekem az egyik kedvencem az izgalmas ízvilága miatt. Van még Reketye is, ahol nekem a Mr. Flakes a befutó, a zabpehellyel megbolondított sör nagyon könnyen iható, a nem mindennapi hozzávalónak köszönhetően.

Zárszóként a szervezésről is ejtenék néhány szót. Konkrétan kutatnom kellett, hogy hol vannak mosdók, de legalább ToiToi vécék. A Korzó két teljesen külön végén van 5-5 (!!!) mobilvécé, ami számomra teljesen érthetetlen. Egy kisebb volumenű sörfesztiválon talán elég lenne, de itt rengeteg ember lesz, ez elég gáz. Illetve a Gasztrosétány elején van normális férfi és női mosdó, amik 1 személyesek. És fizetősek! 200 forintért cserébe lehet kultúráltan vécézni, ami első ránézésre a legjövedelmezőbb „kiállító” címet már az első nap elnyerte. Nyilván be lehet gondolom kéredzkedni a környéken található vendéglátóegységekbe is, de nem hiszem, hogy lenne ilyen deal a szervezőkkel…

A teljes fesztivált nézve vegyes érzéseim vannak, mert a szervezéssel kapcsolatban vannak gondjaim, viszont ha ezen túllépek, akkor egy remek fesztivál képét kapom. Remek sörök, esténként szuper koncertek, minden megvan, ami egy jó fesztiválhoz szükséges. Tudni, hogy miben kell jövőre fejlődni, meg egy térképet a standok elhelyezkedéséről is ehhez a listához lehetne csapni. Menjetek és sörfesztiválozzatok!

2020 Szűretlen. Fejlesztette: Totel