Main Area

The Darkest Nightside - TESZT

Yeast Side Brewery
Sörfajta Stout
Szín Vöröses fekete
ABV 6
IBU 14
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Kókuszos szaloncukorral és kókusztejjel készült stout. Külön érdekesség, hogy a palack címkéje foszforeszkál.

Premier

Teszt 

A Yeast Side főzdének most nagyon benne van a kezében az ipar, hiszen nemrég írtam az izgalmas Überside-ról, majd a Gemenci whiskey-hordós Suiside repített a mennyekbe. Ezt egészítette ki mesterhármassá a leghosszabb éjszakára készített új kreációjuk, a Darkest Nightside. A sör létrejötténél a főzde mellett a Beerporn bábáskodott, de a legizgalmasabb tény mégis az volt, hogy a főzet típusát szaloncukros stoutnak jelölték meg. A szaloncukor pedig ez esetben a klasszikus, kék csomagolásos, kókuszos variánst jelent. Egy ilyen mutatványra pedig alap, hogy mi is kíváncsiak voltunk.

Az első dolog, amit észrevettem, hogy a címke nem hazudik: a fekete sör még ki sem csöpögött a palackból, máris megéreztem azt a hamisítatlan, több tíz éve ugyan olyan kókuszos szaloncukor illatot. Igen, pont AZT. Az illat teremtette képzavartól majdnem a pohárba harapva aztán meg is kóstoltam, mi árasztja ezt az isteni aromát. Hát a folyékony szaloncukor volt. Először a kókuszos  massza íze mutatta meg, mit tud a sör, majd szépen lassan átvette a bulit a pörkölt-kesernyés, malátás fekete csoki jelleg, ami a hosszú lecsengés alatt ki is teljesedett. Vagyis pont annyi sört kapunk a szaloncukrunk mellé, hogy indokolt legyen a folyékony halmazállapot.

Ez a sör egy hatalmas mutatvány, mesélni róla mégis egyszerű, mint a facsipesz: kókuszos szaloncukros stout. El lehet itt mélyedni a szépen eltalált egyensúlyban, a hosszú, édeskés ízben, a megfelelően robusztus maláta alapban, de ez mind csak a hátteret biztosítja egy baromi jól kiagyalt és kifogástalanul megvalósított koncepció-sörhöz, ami minden desszertrajongónál nagyot szól majd.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel