Main Area

Tiborg - TESZT

Ugar Sörfőzde
Sörfajta Stout
Szín Sötétbarna
ABV 5,6
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Kardamommal, arabica kávéval és holland kakaóporral készült stout, a Puszta Superheroes sorozat része.

Premier

Teszt

Aki követi az Ugar új söreinek premierjét, bizonyára tudja, hogy a törökszentmiklósi főzde nem szívbajos, ha új alapanyagot kell a sörbe dobni. Már indulásuk után nem sokkal elkészítették az erdei gyümölcsös Wonder Kompótot (aminek sárgabarackos testvére már a kanyarban van), nemrég pedig tesztelhettük a homoktövises Euphoriát is a maga masszívan savanyú ízével. Most pedig még ennél is extrémebb dologba fogott a főzde, hisz pár hete megjelent a Facebook oldalukon egy fénykép egy bizonyos fűszerről, melyet a stoutba fognak dobálni. Pár tipp és Google-keresés után pedig megbizonyosodott: érkezik az ország első kardamomos stoutja, a Simson kentaur szuperhős nevét viselő Tiborg. 

A sör barnás-fekete színe és világos, közepes habja persze nem árulná el ezt nekünk, viszont az illat már több mint enyhe utalást tartalmaz az összetételre. Jön a kardamom méghozzá masszívan. Kóstolás után pedig értelmet nyer a palackon összetevőként feltüntetett kávé és kakaó is. Az íz jó pörkölt kávéval nyit, melyet mintha az egzotikus alapanyaggal fűszereztek volna meg, majd a kávésság lágyan átúszik a holland kakaó sima ízébe, onnan pedig újra váltunk a kesernyés kávéra. A sör egész ízét belengi a kardamom, de ettől nem lesz fojtogató a sör, épp ellenkezőleg: a Tiborg egy könnyű, jó ivású stout marad, ami lazán és hosszan tart ki a szájban. 

A Tiborg egy olyan, első hallásra extrém kísérletnek sikerült, mely végül egyáltalán nem lett öncélú. A fűszer, a kávé és a kakaó olyan meglepő ízharmóniát teremt a sörben, amit még biztos nem kóstoltam, emellett pedig a stout besorakozik a mostanában feléledő ivósabb sötét sörök közé is, így akár több pohár is elfogyhat belőle egy este alatt.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel