Main Area

Tiszalöki Telepi Nevelés - TESZT

Zip's Brewhouse
Sörfajta Pale ale
Szín Bronz
ABV 4,5
IBU 18
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

A Zip's 7. szülinapja alkalmából elindított Séf Sör sorozat 1. tagja, melynek recepjét Pataky Péter álmodta meg. A sör búzamalátával, búzasör élesztővel, valamint amerikai és tiszalöki vadkomlóval készült.

Premier

Teszt

Bár a beergeekek legvadabbjai ismerhetik az Estrella Damm Inedit sztoriját, ami kétségtelenül az egyik korai, sörforradalom előtti próbálkozás volt arra, hogy a malátalevet a komoly gasztronómia részévé tegyék, minket eddig mégis elkerültek a séfekkel készült sörök. Eddig, hiszen mint ahogy a spanyol főzde is felkérte Ferran Adriá Michelin-csillagos séfet egy közös sörre még 2008-ban, úgy most a miskolci Zip’s is megkereste hazánk legjobbjait, hogy alkossák meg velük együtt azt a főzetet, amely szerintük legjobban tükrözné szakácsművészetük esszenciáját. Az első gasztro tehetségért pedig a főzdének nem is kellett messzire menni, hisz a SéfSör sorozat 1. darabját, a Tiszalöki Telepi Nevelést épp a ház séfe, Pataky Péter készítette el. A Tiszalöki az ígéret szerint egy APA-búzasör hibrid, mely még egy kis helyi vadkomlóval is kiegészül. Ilyen izgalmat pedig nyilván nem hagyunk ki mi sem. 

Az első SéfSör bronz egyenruhában és magas hab szakácssapkával jelentkezik az asztalunknál. Illata már izgalmas, hisz egyszerre érződik ki belőle a malátás test, a komlós citrusosság és némi eper, melyet leginkább az élesztő munkájának tudtam be. Bár elsőre gyanakodtam, hogy az orrom csal meg, az eper a korty elején is érződik, lazán és krémesen. Ezt csak az ezt követő maláta édessége váltja fel, melybe kis almás savasság, a komlók trópusi-citrusos íze és a vadkomló gyógyfüves-teás befejezése keveredik. Érdekes visszacsatolás a gasztro vonalra, hogy a sör ezen felül még enyhe fűszerességet is mutat, melyről valahogy a chorizo ugrik be, a korty pedig olajosan vonja be a nyelvet és tart ki hosszabb ideig.

A sör összetételét tekintve inkább lett APA, mint búzasör. Bár utóbbiból a korty selymességét valóban örökölte, mégis a komló intenzitása és a könnyed ivós jelleg inkább az amerikai pale ale-re jellemző. Emellett a Telepi összhatás tekintetében meglepő fegyelemről tesz tanúbizonyságot. Nem kerül elénk ugyanis italba áztatott lecsó vagy fűszerkert: csak azokat az ízeket kapjuk, melyek egy jó ebédhez jól csúsznak és nem nyomnak el semmit a tányérról, viszont önmagukban izgalmasak és tartalmasak. Pont mint egy profi, jól kiegyensúlyozott ízvilágú fogásban.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel