Main Area

Tokaj betör a sörpiacra is

Semmi sem érzékeltethetné jobban a sörhelyzetet annál, mint hogy a tokaji földeken, amik a bortermelésről híresek már sört is elkezdtek főzni!

 

BAZ Beer sörfőzdét 2018-ban hozták létre, a tokaji hegy lábánál főznek újhullámos és klasszikus söröket. Az első főzésre 2018. júniusban került sor és 4 sörrel mutatkoztak be a piacon. Céljuk, hogy az utóbbi évtizedekre jellemző minőségi bortermeléssel párhuzamosan a térségből és a térségben elérhetőek legyenek jó minőségű, helyben készült kisüzemi sörök is.

A sörfőzdét egy helyi kötődésű üzletember alapította, míg a csapatot lelkes és tehetséges helyi fiatalok alkotják, akiket Kosztolányi-Baji Zsolt terelget és ad szakmai tanácsot, aki korábban a Hübris sörökért felelt (és szintén vannak gyökerei a térségből).

A 4 féle sörük nevezhető egy alapszortimentnek a mostani világban, hiszen vannak benne felső- és alsóerjesztésű sörök is. Egész pontosan az alábbiak (A SÖR NEVÉRE KATTINTVA FELJÖN AZ ADATLAPJA ÉS AZON KERESZTÜL AKÁR MEG IS TUDJÁTOK RENDELNI ŐKET):

  • Pilseni típusú, egy cseh tradíciók alapján készült könnyű, világos sör karakteres keserűséggel
  • IPA, egy testes és karakteres felsőerjesztésű ale sör, hosszantartó keserű utóízzel és gyümölcsös illattal
  • APA, egy könnyű,  félbarna felsőerjesztésű ale sör, az amerikai komlók üde frissességével és citrusos jegyeivel
  • Vörös sör, egy telt ízű, borostyán színű, cseh típusú sör, ahol a komló keserűsége teljesen háttérbe szorul, teret adva a maláta aromáinak

A tesztelési folyamat során egyébként teljesen pozitív élményeim voltak a sörökkel kapcsolatban. Az APA és az IPA kifejezetten jól sikerült, hozzák a nyárhoz tökéletesen passzoló gyümölcsös és friss jegyeket. A Pilsner nekem nem feltétlenül hozott maradandót, a típusból vannak nagyobb kedvenceim a hazai kisüzemi felhozatalból. A Vörös sör viszont elég jól sikerült, ténylegesen hozza a maláta jegyeket, kellemes ivósör.

Egyelőre Tokaj környékén és Budapesten indult el az értékesítés, de a Facebook oldalukon folyamatosan nyomon lehet követni, hogy éppen melyik helyeken lehet kapni a söröket vagy lehet nekik írni az info@baz.beer és akkor jól megmondják hova mehettek az adagotokért.

2020 Szűretlen. Fejlesztette: Totel