Main Area

Überside - TESZT

Yeast Side Brewery
Sörfajta Stout
Szín Fekete
ABV 6
IBU 14
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Teszt

Nem tudom, mi ütött év végén a Yeast Side-ba, de mintha el akarnának minket árasztani sörökkel. Kijött ugye a Gemenci whiskey hordóban érlelt árpaboruk, a leghosszabb éjszakára egy kókuszos szaloncukros sörrel készültek, befigyelt egy dupla IPA és még arra is volt erejük, hogy egy sweet stoutot is kihozzanak Überside néven, amit ráadásul egy Facebook-verseny keretei közt kereszteltek el. Ez utóbbira tettem rá a mancsomat.

A kiemelkedően laza színkombóval díszített üvegből fekete, masszív és krémes habban betakart italt dolgozok ki, melynek illata meglepően nem a szokásos étcsokis, inkább savanykás, érett barackra hasonlít. Érdekes módon ez a vonulat az ízben is folytatódik, de ott már megérkezik a fajtához nélkülözhetetlen csoki na meg a korty végén a jól megszokott, fekete kávé is. Így már a kesernye is belepasszol a képbe, hisz a pörkölt malátával ezek csak tovább erősítik a kávé ízélményét. Melegítve aztán az eddig felfedezett aromák mellé társul az alma, az eddig elég vékonyka korty pedig picit kikerekedik.

Az év végi dömpingbe tehát kapunk egy kellemes, picit vékony sweet stoutot, ami viszont a szokásos kávés-csokis jegyek mellett messzebbre is tekintget enyhe fanyarságával és gyümölcsösségével. Aki egy rendhagyóbb ízélményre kíváncsi, annak ezt megadja az Überside, aki viszont valami masszívabbra vágyik, az jól teszi, ha inkább az előbb említett árpaborral próbálkozik.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel