Main Area

Új nevek a palackon #5 - Space Next

A legnagyobb sörgurukkal is előfordult már, hogy zavarban álltak a sörös polc előtt egy sosem hallott nevű főzde sosem látott sörére bámulva. Persze mostanában, amikor minden hétre jut egy premier, nehéz észrevenni a feltörekvő, vidéki, vagy frissen alakult gerilla főzdéket. Én mégis arra vállalkozom, hogy egy cikksorozatban összegyűjtsem hazánk „kisebb”, de figyelemre méltó főzdéit.

Kell egyfajta tökösség, ha az ember 2018-ban akar piacra lépni a saját sörével. Míg a hőskorban, mondjuk 5 évvel ezelőtt az volt a legnagyobb kihívás, hogy megértesd az emberekkel, miért nem olyan ez a sör, mint a bolti PET-palackos, a helyzet mostanra megfordult. A korábbi főzdék szinte minden hagyományos ötletet simára csiszoltak, így egy friss, „tapasztalatlan” főzde labdába sem tud rúgni mellettük, ugye? Ja de, tud. Az újonnan feltörekvő gerillák mindig képesek meglepni, ezért is keresem őket ahol tudom. Nem csoda hát, hogy az előzőleg bemutatott Spirit után a második új csapatra találtam rá úgy, hogy a sörük tulajdonképpen még csak koncepcióként létezett.

Koncepció, illetve inkább tervrajz formájában, hiszen a főzde Space Next névre hallgat. Megálmodójától, Magyar Norberttől első zsigeri kérdésem („de miééért?”) után pedig azt is megtudtam, miért: Norbertet ugyanis már egy ideje foglalkoztatja az űrkutatás, a megújuló energiaforrások, a globális felmelegedés és úgy egyáltalán minden világszintű, emberi felfogóképesség határait feszegető kérdés. Mivel pedig ebben a témakörben az egyik fő hajtóerő a túlnépesedett Földön kívül egy másik bolygó meghódítása, Norbert számára a következő lépés az űr, ahova már sörét is magával vinné. Előre mutató név egy előre mutató főzdének.

Nem mindennapi gondolatmenet egy sörfőzőtől, ugye? Bár igazság szerint a sörfőző titulus nem lenne teljesen igazságos, hisz a Space Next alapítója inkább polihisztor, már ha az előéletét tekintjük. Az árpalé elkészítése előtt belekóstolt a fotózásba, a túlélő-túrák világába, a whiskey- és rumgyűjtésbe, a futásba, majd a sörkóstolásba. Az idő próbáját aztán ez az utóbbi kettő élte túl, majd egy sokszáz méteres táv utáni, üdítőnek szánt nagyüzemi sör lehúzása után megszületett a forradalmi ötlet: mennyivel jobb lenne fáradtan valami igazán jót és sajátot inni. Az ötletet aztán tettek követték, megindult egy szuper csapat összeállítása, melynek tagjai Tara Anna keratív, Fekete Gyula fotós, Pásztor Máté webfejlesztő és Lakatos Dávid marketing tanácsadó voltak, na meg a HopTop sörfőzde, akikről már tudhatjuk, hogy szívesen fogadja az efféle gerilla kezdeményezéseket.

Megalakult a Space Next, megszületett a Facebook-oldal is (amit bizonyos türelmetlen újságírók már a palackok boltba kerülése előtt kérdésekkel bombáztak), majd eljött a várva-várt nap: a polcokra került az első két Space Next sör, egy IPA és egy APA, vagyis a Rocket és az Astronaut.

rakétás IPA címke (a sörfőző kedvenc típusa) egy rézvörösbe hajló, enyhén karamelles illatú IPA-t takar, mely a klasszikus mezőnyben indul. A keserűség nincs túlfinomkodva, a citrusosság mindezt kiegészíti, sőt még egy ezen felüli gyümölcsösséggel is meglep a főzet. A korty végén hosszan marad a kesernye ahogy kell, de a pohár végére a grapefruit is egyre nagyobb szerepet kap az ízélményben. Könnyen érthető, kapusörnek használható ital ez, amit bár már jó páran lefőztek, kivitelezésével mégis kiérdemli helyét a polcon.

Ezzel szemben az asztronautás SMaSH APA (a sörfőző feleségének kedvenc típusa) egy visszafogottan trópusi aromákkal kecsegtető, aranyszínű, lágy sör lett. Bár a komló itt is befigyel (tropical mix+citrus mindenek felett), a keserűséget mégis egy tiszta tartós és kerek élmény váltja fel, hála a maláta néha kis csonthéjas jegyeket is mutató jelenlétének. Picit mintha valóban a férfiasan robusztus IPA nőiesen elegáns párja lenne. Persze ízvilága itt sem lesz hallatlan, de az előző sör esetében a kivitelezésre tett dicséret itt még hatványozottabban igaz. Nem tudom, mikor szerettem bele utoljára ennyire egy APA-ba.

A kezdő sörök tehát nem titkoltan az egyszeri fogyasztókat ugyanúgy célozzák, mint a technikai nüanszokért lelkesedőket, de persze lesznek itt extrémebb ízpárosítások is. Megtudtam ugyanis, hogy a 3. űrsör egy búza, méghozzá olyan fűszerrel, amivel még itthon senki sem keverte ezt a típust. Az pedig, hogy ez után mi jön, a Mars terraformálásához hasonlóan a jövő zenéje, bár szerencsére ez dollármilliárdok helyett csak a visszajelzéseken múlik.

Tehát söronauták, Untappd-re fel! Egy tehetséges kozmikus utazó navigációját kell segítenünk. Ami pedig az űrhajó legénységét illeti: További jó utat az új, ismeretlen galaxisokig!

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel