Main Area

Vajon mi történik, ha Houdini-t palackba zárják? A Szent András Sörfőzde szerint sör lesz belőle!

A Szent András Sörfőzde mostanában nagyon belecsapott a lecsóba, mondhatni felzárkózott a kisüzemi világ sörpremier ritmusához. Ennek megfelelően jött is az újabb sör tőlük, a Houdini!

A barleywine (árpabor) nem ismeretlen már a sörszerető közösségnek, gyakorlatilag számtalan példát és jobbnál-jobb megoldásokat láthattunk arra, hogy mit lehet kihozni belőle. Nagyjából a RIS-ekkel haladnak fej-fej mellett és melléjük is vannak pozícionálva, hiszen ezek jóval erősebb, testesebb sörök, mint az átlag. Neve ellenére az árpabornak (barleywine) nincs köze a borhoz. Sokkal inkább egy magas alkoholfokú, tekintélyt parancsoló, karakteresen gyümölcsös aromákat hozó, keserédes sörtípus, melynek ereje sokrétűségben rejlik.

A vadiúj sörük ennek amerikai típusú verziója (american barleywine) mely angol ősénél komlóhangsúlyosabb, olajosabb állagú és kesernyésebb, színe vöröses borostyán. Ez az erősen testes sör, a maláta édesen mazsolás ízkaraktereit kellemesen ötvözi a sötét gyümölcsök savasságával, fanyar, zamatos ízeivel, miközben nem tartalmaz gyümölcsöket. A magas szárazanyagtartalom és a típus jellegzetessége miatt a Szent András Sörfőzde legújabb büszkesége - megfelelő körülmények mellett - akár egy évtizedig is tárolható, úgy nemesedik, mint a jó bor, idővel újabb és újabb rétegeit fedi fel. A békésszentandrási sörmanufaktúra célja, hogy ez a sör ízében, illatában és típusában legalább annyira egyedülálló legyen, mint életében névadója, a legendás Harry Houdini volt.

A sör maga egyébként elég patentul sikerült, mondom ezt úgy hogy alapvetően nem vagyok oda a barleywine-ért, mint sörstílusért. Ha választanom kell, akkor a RIS-ek sokkal inkább a listámon vannak, mert bár sokszor kőolajra hasonlítanak, de mégis több lehetőséget látok benne. Viszont a Szent András Sörfőzde csavart egyet a barleywine jellegen és sokkal selymesebb, könnyebben csúszó sör lett a végeredmény. Sajnos nem tudok párhuzamot vonni Houdini munkássága és a végeredmény között, de talán annyit mondhatunk róla, hogy elvarázsolt.

A Szent András Sörfőzde rendre jól nyúl ezekhez a különleges sörstílusokhoz, nem tudni, hogy ebből is valami szezonális téma lesz-e. Mindenesetre akármi is legyen az utóélete, abszolút megérős rákóstolni és még inkább elrakni 2 üveggel pár évre, hiszen alapból is egy végtelen jelet tehetnénk a “minőségét megőrzi” részhez, a legnagyobb veszély csak önmagunk szomja lehet!

Houdini

American Barleywine

Főzde: Dutkon János, Kiss Máté

IBU: 68

EBC: 71

Maláták: maris otter pale ale-, pale ale-, red X-, melanoidin, valamint cara münich.

Komlók: warrior, chinook, citra.

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel