Main Area

Vertigo - TESZT

Hedon
Sörfajta IPL (India Pale Lager)
Szín Aranysárga
ABV 5,6
IBU 60
Kiszerelés Csapolt, Üveg - 0,33 l

Teszt

Bár a hazai piacon még mindig ritkaságnak számít, számomra borzalmasan érdekes típus az IPL, vagyis az India Pale Lager. Egyrészt benne van a lagerek könnyű, letisztult, ivós világa, másrészt viszont ehhez hozzáadjuk az IPA-k karakteres, komlós ízét és az eredmény szinte biztos valami izgalmas, mégis könnyed. Ezzel a stílussal kísérletezett még anno a Hedon is, de úgy látszik, erre nem volt piac, mivel a Vertigo egy jó ideig eltűnt a polcokról. Most viszont a főzde egy újragondolt recepttel úgy érezte, itt az ideje visszatérni. Lássuk tehát, mit tud az új Vertigo.

Először is megtéveszteni az avatatlanokat, hiszen tiszta, aranysárga színe, tartós habja és édeskés, könnyed és malátás illata mind-mind egy szokásos lagert idéznek. Persze ezek a benyomások eltörpülnek a kóstolás tapasztalatai mellett, mivel a sört mégis csak inni szokás. Megkóstolom hát: egy kezdetben karamelles, laza, édeskés íz fogad. Mint egy szimpla lagernél. Azonban kortyról kortyra megjelennek azért apróbb különbségek is: a lecsengés utáni keserűség például elég intenzív, enyhe kekszes jelleget is tartogat a sör, és ami a legérdekesebb, egy édes, hazai gyümölcsökre emlékeztető íz is szépen kezd kibomlani.

Mindennek ellenére azonban a Vertigo még mindig inkább picit komlóhangsúlyosabb lager, mint IPL. Ez mondjuk önmagában nem baj, hisz a sör maga kifejezetten kellemes, ivós és megfelelően összetett, még ha enyhén szénsavasabb is, mint az szokásos. Mindenesetre egy hosszú nap után jól tud esni.

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel