Main Area

Banana Bread Muffin

Megkaparítottuk a 2018-as DreherFesztre készített süteményes különlegesség receptjét, hogy otthon is ki lehessen próbálni, mert elég parádésan sikerült. Dreher Bak sör ajánlott hozzá.

 

Hozzávalók (12 db-hoz):

Töltelék:

  • 250 g friss füge
  • 1 dl Dreher Bak barna sör
  • 20 g barnacukor
  • 1 kk őrölt fahéj

Tészta:

  • 2 db tojás
  • 4 db banán
  • 100 g vaj
  • 100 g barnacukor
  • 1 csomag sütőpor (12 g)
  • 100 g fehér búzaliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • egy csipet só
  • 80 ml tej
  • 10 g holland kakaópor

Díszítés:

  • barnacukor – a karamellhez
  • kamillavirágzat
  • zúzott maláta
  • kókuszchips
  • hántolt, szeletelt mandula

Elkészítés:

Első lépésként a tölteléket készítem elő.

A jó alaposan megmosott fügét feldarabolom, majd száraz serpenyőben karamellizálni kezdem. Ha a füge elkezdi kiengedni a levét, ráöntöm az 1 dl sört, amivel tovább forralom. Ha a sör kezd redukálódni, hozzáadom a 20 g cukrot és 1 kávéskanál fahéjat és kb. 15 perc alatt közepesen sűrű lekvár állagúvá főzöm.

Tészta:

A tojásokat a felolvasztott, de nem meleg vajjal kézi robotgép segítségével habosra verem, majd hozzákeverem a cukrot. A banánokat villával összetöröm, majd ezt is hozzáadom a kikevert tojáshoz és a robotgéppel tovább pépesítem. Ha homogén állagú a massza, hozzáadom a lisztet, sütőport, egy csipet sót és a tejet, majd jól összedolgozom.

Az elkészített tészta 1/3 részét félreteszem, míg a 2/3 részt a kakaóporral kikeverem. A muffin formába 2 ujjnyi vastagon kakaós tésztát töltök, majd 1 evőkanál fügelekvárt, és elfedem 1 ujjnyi vastagságú fehér tésztával.

A muffint 170 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütöm. Ha elkészült és kihűlt, karamellt készítek, áthúzom, majd enyhén elmorzsolt malátát, kamillát, kókuszt és mandulát szórok rá.

A recept eredtije ITT található.

2018 Szűretlen. Fejlesztette: Totel