Main Area

Black Rose (3 Éves Vintage Kiadás, 2015) - TESZT

Szent András Sörfőzde
Sörfajta Duplabak
Szín Vörösesbarna
ABV 9
IBU 16
Kiszerelés Üveg - 0,33 l

A 25 éves évforduló alkalmából a friss Black Rose-zal együtt, díszdobozban kiadott, a 3 évig érlelt változat. A palackból mindössze 1000, számozott példány érhető el.

Premier

Friss és 3 éve érlelt Black Rose teszt 

A Szent András Sörfőzde nagyon nem aprózza el a 25. születésnap megünneplését. Visszahoztak egy ’93-as receptet (és annak modern újragondolását), piacra dobtak egy 1993 nevű münchener hellest, de még mindig nem tudnak leállni. Mert ott pihent még egy adag palack a raktárban már 3 éve, címkéjükön pedig az szerepelt: Black Rose duplabak. Aki pedig ismeri a stílust, azt gondolhatja, hogy a pihenő csak nemesítette a sört, el nem rontotta. Persze a főzde is tudta ezt, ezért az ünneplést egy Black Rose összekóstoló pakkal koronázta meg, melynek tartalma egy gyönyörű pohár volt, na és persze a lényeg: a friss és a 3 éve érlelt bak 1-1 palackja.

Az újonc még világosabb vörösesbarna színekben tündökölt kitöltve, habja apró, illata viszont annál nagyobb: a 9%-nak köszönhető alkohol és a maláta karamellessége egyaránt nyomon követhető volt. Ízében ezeken a jegyeken kívül megjelent a füstösség, enyhe aszalt gyümölcs, dió és némi friss kenyér is. Összességében egy olyan sör, ami tartalmas, erős, mégis könnyedebb a rád telepedő imperial stoutoknál: valami, amit csak a méltatlanul hanyagolt dupla bak tud. 

Na, de mit tud a nagy öreg? Első körben azt, hogy színe sötétedett az idők folyamán és bár habja nem változott, illata annál inkább. A maláta és az alkohol mellett ugyanis csak úgy ömlik a méz a levegőbe, méghozzá úgy, hogy azt bárki egyből kiszúrja a kóstolásnál. Az ízét tekintve a füstösség itt még erősebb, de ami igazán meglepő: megjelenik egy tiszta, intenzív aszalt szilva zamat is. Emellett persze a kenyeresség megmarad, de a fiatalon inkább üdítő jellegű bak 3 év után átmegy desszertsörbe, azok közül is egy igen jó félébe és különlegesbe. 

A kóstolócsomag legnagyobb bravúrja azonban nem is feltétlen a főzdétől egyik favoritommá előlépő fiatal bak vagy a gyönyörűen mézes érlelt változat, hanem az a tény, hogy megtanítja a vásárlót az évjáratok jelentőségére és magára a kóstolásra. Ez pedig a kuriózum sörökkel kiegészülve olyan érdem, ami miatt bárkinek bátran ajánlom, hogy ruházzon be egy ilyen dobozra: társaságba, a fa alá vagy csak magának.

 

Hol kapható?

2022 Szűretlen. Fejlesztette: Totel